Jonge technici (m/v) gezocht!

Erik op 17 december 2018 | 4 minuten leestijd
Er wordt geklaagd in de sector: het is druk en er is een tekort aan personeel. Dat loopt alleen maar op, heel veel installatiebedrijven zijn op zoek naar geschikte werknemers. Met het afzwaaien van een grote groep babyboomers aan de ene kant en de verminderde instroom van jongeren aan de andere kant is er sprake van een fiks probleem.

Dat mensen met pensioen gaan, is een gegeven. Sommigen willen nog wel een jaartje door, maar de meerderheid stopt zodra het mag. De babyboomers (geboren in de jaren ’50) zijn vaak al op jonge leeftijd begonnen met werken. Ze zijn aan hun verdiende rust toe. Maar dat jongeren niet meer voor de techniek kiezen, daar is wel iets aan te doen! Mopperen helpt niet, het is tijd voor actie. Jongeren enthousiasmeren voor de techniek is hard nodig. Maar hoe doe je dat? 

Vroeg beginnen

Enthousiast voor iets worden, gebeurt meestal als je iets ziet en/of doet. Het is zaak dat de interesse in techniek al op een jonge leeftijd wordt gewekt. Het liefst al op de basisschool, als kinderen open staan en nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen. Een initiatief als de GirlsDay is een mooi voorbeeld. Door meiden (leeftijd 10 t/m 14, van bovenbouw basisschool t/m onderbouw middelbare school) in aanraking te brengen met techniek, kun je ze laten zien hoe mooi dat is. En hoe veelzijdig. Want vaak zijn er vooroordelen: techniek is saai, vies, stom, moeilijk. Ze hebben vaak geen idee wat er allemaal mogelijk is. Grappig genoeg zeggen de jongens in een klas waarvan de meisjes deelnemen aan de GirlsDay dat zij graag mee zouden willen. Om dezelfde dingen te zien, techniek dus, omdat ze daar ook echt nog niet alles van weten. Of om juist te snuffelen aan iets wat voor hen niet zo voor de hand ligt: werken in de zorg en in het onderwijs (en ook daar zijn tekorten). Goed idee, zo’n BoysDay, maar dat is weer een andere discussie…

Samen iets maken

Techniek gaat over dingen maken, en over dingen mogelijk maken. Techniek is overal om ons heen, op allerlei manieren, en het is onmisbaar. Dat is een prachtig aspect dat aanspreekt. Door kinderen en jongeren daarop te wijzen, kun je techniek tastbaar maken en laten zien hoe ontzettend belangrijk het is. Vaktrots is heel inspirerend! Liefde voor je werk overbrengen is een hele pakkende manier die stimuleert. Dus organiseer eens een open dag, eventueel in samenwerking met de onderwijsinstellingen in je regio. Kinderen vinden het leuk om iets te kunnen doen. Als ze iets kunnen maken om mee naar huis te nemen, is dat tegelijkertijd een beleving en een aandenken. Het is ook leuk om bij een school langs te gaan en over je werk te vertellen. Dat levert je niet direct geschikt personeel op, maar wellicht plant je hier of daar een zaadje. En over een jaar of wat kiezen ze dan inderdaad misschien wel voor de techniek.

Goede perspectieven

In de techniek is van alles en nog wat te doen. Er zijn volop mogelijkheden om te groeien, opleidingen te volgen, ontwikkelen kan zowel in de breedte als in de diepte, en jongeren verdienen gelijk een goede boterham. Vertel een jongere vooral niet dat hij of zij voor techniek moet kiezen. Dat komt niet aan, want ze willen zelf bepalen wat ze doen, zeker als de middelbare schoolleeftijd hebben. Maar door ze al jong te laten zien hoe mooi techniek is, kun je ze wél bereiken.

Gerelateerde artikelen