Jonge Nederlandse w-installateurs naar de WorldSkills

Erik op 16 juli 2013 | 3 minuten leestijd
Stefan Wiltink (Koude- en Luchtbehandeling) en Joost Aben (Sanitaire- en Verwarmingstechniek) vertegenwoordigden Nederland op de WorldSkills. Die internationale tweejaarlijkse beroepenwedstrijd vond dit keer plaats in Leipzig (Duitsland), van 3 t/m 7 juli. Team Nederland bestond uit 24 jonge vaklieden; in totaal deden 1000 jongeren van over de hele wereld mee in 45 beroepen. Een fantastisch evenement.

WorldSkills 2013

Het vloeroppervlak van de Leipziger Messe meet maar liefst 170.000 m2. Met een arena, vier grote hallen, een gigantisch glazen atrium en de nodige ‘open air area’ is dit de ideale locatie voor de WorldSkills 2013. Zo’n 20.000 bezoekers kwamen naar het beurscomplex om naar de deelnemers te kijken en ze aan te moedigen.

Mini-ijsbaan met zwembad

Stefan Wiltink (20 jaar, foto links) uit Oosterhout heeft heel bewust voor de koudetechniek gekozen, vertelt hij. “Ik vond installatietechniek leuk, maar in de koudetechniek heb je zowel met elektrotechniek als met werktuigkunde te maken. Dat maak het wat complexer en uitdagender.”

Over de opdracht voor de WorldSkills had Stefan vooraf al wel wat gehoord. Hij legt uit: “Ik ben bezig met een soort mini-ijsbaan met zwembad, waarbij aan de ene kant gekoeld en aan de andere kant verwarmd wordt. Dat is dus een energiezuinig koude- en klimaatsysteem, helemaal van deze tijd. Ik moet ook de letters COOL buigen uit koperen leidingmateriaal. Die moet ik aansluiten op een bord waar al op staat: ‘we keep the world …’.

Stefan vindt de hele entourage rondom de wedstrijd indrukwekkend. “Het is geweldig om dit mee te kunnen maken. Super, supermooi!”. Stefan werkt bij Van Kempen Koudetechniek in Tiel als (service)monteur. Later zou hij graag in bedrijfsteller worden van industriële systemen. Stefan haalde 501 punten: net genoeg voor de medaille voor Excellent Vakmanschap. Hij werd 15e van de 23.

Hoog bezoek

Joost Aben (20 jaar, foto rechts) uit Overloon werkt bij Van Gemert Installatiegroep en volgt de opleiding 1e monteur Werktuigbouwkundige Installaties via het Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Zuid-Oost. De wedstrijd voor zijn onderdeel is in twee shifts gepland. Joost mag op woensdag en donderdag gelijk aan de slag. Op die tweede dag is daar opeens minister Bussemaker. Expert Henny Hoppenbrouwers vertelt: “Ik zag haar recht op Joost aflopen, maar ik dacht: ‘Nee, hij moet doorwerken!’. Toen ben ik zelf op haar afgestapt en het haar uitgelegd. Ik heb maar één ding tegen Joost gezegd: ‘als wij hier straks klaar zijn, dan wil ik naar het toilet kunnen en mijn handen kunnen wassen.’ Daar kon de minister wel om lachen, en het omschreef de opdracht in een notendop. Het was een mooi moment, geweldig dat ze er was. Deze wedstrijd verdient alle aandacht.”

Joost heeft helemaal niet gemerkt dat er hoog bezoek was. Pas toen hij de foto’s zag, geloofde hij het verhaal. “Ik heb me geconcentreerd op mijn werk. Het moest in twee dagen gebeuren, dus ik moest alles op alles zetten. Die druk is best zwaar. Ik heb mijn opdracht niet helemaal af gekregen, maar dat gold voor de meeste deelnemers. Uit de persproeven bleek dat alles dicht was, dus daar ben ik wel tevreden over.” Uiteindelijk haalde Joost 493 punten en werd daarmee 13e van de 25.

Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip

Gerelateerde artikelen