Jonge Nederlandse e-installateurs naar de WorldSkills

Casper op 16 juli 2013 | 3 minuten leestijd
Elke twee jaar meten de beste jonge vaklui van de wereld zich tijdens de WorldSkills. Van 3 t/m 7 juli was het weer zover. Zo’n 1000 jongeren streden in 45 beroepen tegen elkaar. Het Nederlandse team bestond uit 24 vaktalenten. Onder hen waren Paul Groen (Elektrotechniek Gebouwen) en Brian Vonken (ICT Netwerkbeheer).

WorldSkills 2013

De wedstrijden vonden dit keer plaats in Leipzig. Elke vierkante meter van de Leipziger Messe werd benut: kappers, hoveniers, lassers, autospuiters, patissiers: in elke hal was het een drukte van belang. Sommige beroepen zijn van zichzelf nogal ‘lawaaiig’, maar anders zorgde de enorme hoeveelheid toeschouwers wel voor de nodige reuring.

Een ervaring die altijd zal bijblijven

De opdrachten die Brian Vonken (19 jaar, foto links) tijdens de WorldSkills moet doen, liggen allemaal op het snijvlak van telecommunicatie en informatica. Eén daarvan is het installeren van een CCTV-camera. Bezoekers van de WorldSkills kunnen vervolgens via WIFI contact met het systeem maken. Brian is geconcentreerd bezig en laat zich niet afleiden door de mensen die langs de boarding staan. “Ik kan me goed afsluiten”, zegt hij. “Het is geweldig om hier aan mee te doen. Het is heel groot en de opdrachten zijn uitdagend. Ik heb heel veel geleerd, zowel voorafgaand aan de wedstrijd als hier op de vloer. Het is een ervaring die me altijd bij zal blijven.”
 
Brian volgt een BBL-opleiding voor 1e monteur Elektronische Installaties. Hij gaat één dag in de week naar school en werkt vier dagen als monteur bij Hollander Techniek. Hij legt daar elektronische installaties aan, maar ook glasvezel en datanetwerken. Om zich op de WorldSkills voor te bereiden, volgde Brian extra lessen bij Klict, een adviesbureau en opleidingsinstituut met werkvelden als ICT, infratechniek, technische automatisering, interactieve multimedia, zorg en huisautomatisering. Eric Raaymakers is opleidingsmanager bij Klict en de expert van Brian. Hij zegt: “We hebben Brian situaties voorgelegd en hem met verschillende materialen laten werken. Het lastige met dit vak is dat het zich razendsnel ontwikkelt.” Brian haalde uiteindelijk 483 punten en werd daarmee 11e van de 16.

Aanleg van complete elektrische installatie

Paul Groen (19 jaar, foto rechts) is enorm aan het genieten van de hele gebeurtenis. “Het is niet te beschrijven hoe het hier is. Ik had van tevoren wel verhalen gehoord, maar om er in het echt te staan en mee te doen: onvoorstelbaar mooi.” De opdracht in de vakrichting Elektrotechniek Gebouwen bestaat uit het aanleggen van een complete elektrische installatie. Lastig? Niet voor Paul. “Ik heb van tevoren geoefend met verschillende materialen. En de regels voor voltage en amperage zijn hier anders dan in Nederland, maar daar heb ik me in verdiept.”

Paul volgt de niveau 3 opleiding voor 1e monteur. Hij heeft theorielessen op een ROC, gaat voor  praktijklessen naar InstallatieWerk Noord-Holland en werkt drie dagen per week bij Van der Laan in Zwaag. Daar is hij bezig met algemene elektrotechniek, maar krijgt hij ook te maken met geluidsinstallatie, brandmeldinstallaties en inbraakinstallaties. Later wil Paul erkend brandmeldspecialist of erkend inbraakspecialist worden.  Paul haalde 506 punten en werd daarmee 16e van de 31. Hij kreeg een medaille voor Excellent Vakmanschap.

Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip.