Je smartphone opladen met een T-shirt vol zonnecellen

Erik op 14 november 2014 | 3 minuten leestijd

Honderd jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid komen samen in de Duurzame Jonge top 100. Wij geven een selectie van een aantal vooruitstrevende innovaties die zij bedachten. Van een jurk met zonnecellen tot een revolutionaire manier om drinkwater uit zeewater te winnen met behulp van windenergie.

De lijst is vorig jaar in het leven geroepen om twintigers en dertigers die zich sterk maken voor een betere wereld in het zonnetje te zetten. Allemaal laten ze zien niet bang te zijn voor de toekomst, maar juist zin te hebben om uitdagingen als klimaatverandering en voedselproblematiek aan te pakken. “Met de DJ100 bewijzen we dat verduurzaming absoluut mogelijk is. Samen komen we verder, als een beweging van jonge mensen die niet meer te stoppen is”, aldus een van de koplopers uit de lijst.

Een T-shirt dat stroom opwekt

De top 100 staat vol met baanbrekende innovaties op het gebied van duurzaamheid. Zo ging modeontwerpster Pauline van Dongen aan de slag met ‘draagbare technologie’. Ze ontwierp een jurk met zonnecellen die een smartphone kan opladen en doet onderzoek om licht in kleding te verwerken. Ze is zelfs bezig te achterhalen hoe je zonnecollectoren in garen kunt verwerken, zodat het mogelijk is om een T-shirt te maken dat stroom opwekt.

Drinkwater winnen met windenergie

Reinoud Feenstra ontwikkelde een innovatieve manier om drinkwater uit zeewater te winnen met behulp van zonne- of windenergie. Omdat er voor deze technologie enkel duurzame energie en zeewater nodig is, geldt het voor veel gemeentes, hotels en gemeenschappen als een betaalbare watervoorziening. Ook het milieu wordt gespaard, want er is geen fossiele energie nodig voor deze vorm van ontzilting.

Zonnepanelen op scholen

Ook Paul Geurts van Kessel is opgenomen in de Duurzame Jonge top 100. Hij is mede-oprichter van Twenty Energy, dat de transitie naar een duurzame maatschappij wil versnellen. Dit doet het bedrijf onder meer met het project Cool Schools, dat via crowdfunding zonnepanelen financiert voor scholen. Ouders en omwonenden hebben meegeholpen om de zonnepanelen te betalen en krijgen in ruil daarvoor een jaarlijkse vergoeding. De school gebruikt de panelen als tastbaar voorbeeld van duurzaamheid tijdens de lessen. En daarmee maakt Cool Schools de generatie van morgen, die vandaag op school zit, bewust van hoe belangrijk duurzaamheid is.

Wat geldt voor u als de beste innovatie op het gebied van duurzaamheid? Laat uw reactie hieronder achter.

Foto: Flickr.com/keoni101

Gerelateerde artikelen