iwell krijgt financiering van BNG Duurzaamheidsfonds voor verdere uitrol Cube batterij

Erik op 15 oktober 2019 | 3 minuten leestijd
Het Utrechtse bedrijf iwell, fabrikant van het Cube batterijsysteem waarmee duurzaam opgewekte energie kan worden opgeslagen, heeft een forse financiële injectie gekregen uit het BNG Duurzaamheidsfonds. Met de financiering gaat iwell de Cube in een lease-oplossing aanbieden aan woningcorporaties en VvE’s.

Tot nog toe moesten partijen de Cube zelf aanschaffen. “We zijn er met hulp van BNG Bank in geslaagd de businesscase om te zetten naar een uitstekende marktpropositie” aldus Jan Willem de Jong, commercieel directeur van iwell.
De Cube batterij kan worden geplaatst in appartementencomplexen van woningcorporaties en VvE’s. iwell zorgt dat woningcorporaties tegelijkertijd hun investering slim terugverdienen. “Verduurzamen en besparen kan nu ook zonder een investering vooraf”, stelt de fabrikant.  

Aanvulling

iwell won in november vorig jaar de Global Goals Social Impact Challengevan VNG en BNG Bank. De prijs bestond uit begeleiding van BNG Bank om het plan financierbaar en uitvoerbaar te maken. Nu dat is gelukt, wordt er financiering verstrekt door het BNG Duurzaamheidsfonds. “Met deze 10e financiering door het BNG Duurzaamheidsfonds sinds haar oprichting wordt opnieuw bijgedragen aan de duurzaamheidsdoelen van gemeenten en provincies”, laat Pieter Oppermann, bestuurder van het BNG Duurzaamheidsfonds weten. “De financiering van iwell laat zien dat de Global Goals Social Impact Challenge niet bij een intentie blijft, maar ook daadwerkelijk ten uitvoering wordt gebracht. iwell past goed binnen de brede definitie van duurzaamheid die het BNG Duurzaamheidsfonds hanteert en is een mooie aanvulling op onze portefeuille.”

Versnellen

Een proef in een appartementencomplex van woningcorporatie de Alliantie in Amsterdam bewees dat met de Cube een aanzienlijke besparing te realiseren valt. Inmiddels zijn 24 woningcorporaties klant bij iwell en de toepassing van de Cube op de rest van het vastgoed groeit gestaag. Nu de Cube ook in lease aangeboden wordt, zal dit de groei versnellen, zeker nu ook de laatste drempel, die van financiering, is weggenomen. Jan Willem de Jong, commercieel directeur iwell zegt daarover: “Voor vrijwel alle woningcorporaties is verduurzaming tegenwoordig een beleidsspeerpunt. Maar hoe voorkom je dat investeringen in duurzaamheid ten koste gaan van de investeringen in betaalbare huisvesting? Door de Cube te leasen houden corporaties hun geld beschikbaar voor huisvesting. En omdat de besparing hoger is dan de kosten, gaat de energierekening van de huurders daarbij omlaag. Een win-win situatie voor iedereen.”

Gerelateerde artikelen