Op energie én energiekosten besparen is en blijft een hot topic. Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland ‘bijna energie neutrale’ zijn. Ook in bestaand vastgoed is nog een hele slag te slaan. Een goede isolatie van bestaande woningen is daarbij een belangrijke basisvereiste. In de renovatiesector is isoleren met cellulose aan een opmars bezig. In dit artikel vertellen we u meer over deze duurzame, relatief goedkope en zeer efficiënte manier van isoleren.
Cellulose: warmte- en geluidsisolatie
Cellulose is een isolatiemateriaal dat verkregen wordt door oud papier te vermalen tot wollige vlokken. Tijdens het productieproces is weinig energie nodig, wat cellulose tot een milieuvriendelijk isolatiemateriaal maakt. Dit 100% natuurlijk product is eigenlijk één van de oudste manieren om te isoleren. Om als isolatiemateriaal geschikt te zijn, wordt aan cellulose 15% tot 20% boorzouten toegevoegd, wat het materiaal beschermt tegen schimmel en ongedierte en tevens vlamvertragend werkt. Hierdoor heeft cellulose volgens de Europese brandklasse-indeling (EN 13501-1:2010), waarbij A staat voor onbrandbaar en F voor extreem brandbaar, een brandklasse B-s2, d0. Cellulose heeft goede vochtbufferende eigenschappen en draagt bij tot een gezond binnenklimaat. Maar het mag niet langdurig nat blijven, want dan gaat het klonteren en verliest het een deel van z’n isolerende capaciteiten. Het is daardoor minder bruikbaar op zeer vochtige locaties en ook bij een lekkage is het opletten geblazen.
Dit ecologisch duurzaam recyclemateriaal biedt een middelhoge isolatiewaarde (L-waarde 0,038), wat resulteert in een warmte-isolerend vermogen (RC-waarde) van ongeveer 3,5m².K/W. Cellulose heeft een 5 tot 20 keer hogere warmteaccumulatie in vergelijking met gangbare isolatiematerialen, zoals glaswol. Het houdt daardoor niet alleen de warmte goed binnen, maar zorgt er in de zomer ook voor dat de grootste hitte buiten blijft. Zolders die geïsoleerd zijn met cellulose kunnen in de zomer tot wel 6°C koeler blijven.
Naast een hoogwaardige thermische isolatie, biedt cellulose ook een hoogwaardige geluidsisolatie. Een geluidsisolatieverbetering van tussen de 7 en 11 decibel behoort al snel tot de mogelijkheden. Cellulose wordt daarom ook regelmatig gebruikt als geluidsdemping voor de tussenmuren en –vloeren in bestaande flatgebouwen.
Isolatie van nieuwbouw- en renovatieprojecten
Cellulose is geschikt voor nieuwbouw en als na-isolatie bij renovatieprojecten. Cellulose isolatie is verkrijgbaar in platen, waarbij de papiervlokken samengebonden zijn met hars. Maar meestal wordt cellulose als vlokken in zakken verkocht. Deze vlokken worden vervolgens met hoge druk in de ‘holle’ ruimten in muren, daken, vloeren van een huis geblazen, waar ze direct alle kieren en naden dichten. Doordat het gespoten wordt, neemt de cellulose de exacte vorm van de holle ruimte aan, waardoor een extreem goede luchtdichtheid ontstaat; beter dan wat u bijvoorbeeld met glaswol kan bereiken. Dit maakt cellulose ook geschikt voor de isolatie van moeilijk bereikbare plekken, wat bij de renovatie van een wat ouder huis wel eens kan voorkomen. Het inspuiten van cellulose gaat ook snel en effectief: op één dag tijd kan een hele woning met cellulose geïsoleerd worden.
Nog een groot voordeel is dat vloeren en plafond hiervoor niet gedemonteerd hoeven worden. Het volstaat om enkele gaten in de muren dan wel vloeren te maken waar de spuitmond van de slang van de blaasinstallatie inpast. Na het vullen worden de gaten met kurk gedicht en eventueel geplamuurd. Bewoners moeten vooral niet eens hun inboedel uit een kamer te verwijderen. Wel komt er stof vrij tijdens het plaatsen, wat echter geen irritaties aan huid of luchtwegen oplevert. Het is ook voor u als een installateur een redelijk prettig materiaal om te gebruiken.