​Is stroom in 2020 gratis?

Erik op 26 april 2016 | 2 minuten leestijd
Netbeheerders en energiedeskundigen verwachten dat de stroomprijs in 2020 rond de 0 cent per kilowattuur zal liggen. Dit meldt SolarPlaza. Bij het afsluiten van een stroomabonnement betalen consumenten alleen nog voor transport en opslag.

Deze visie wordt toegelicht tijdens de conferentie The Solar Future NL- Prepare for change, die plaatsvindt op 26 mei in de Jaarbeurs Utrecht.

Gratis stroom?

Rob van Leeuwen, eigenaar van Jules Energy, verwacht dat de kostprijs van stroom snel naar 0 cent per kilowattuur zal dalen, meldt SolarPlaza in een persbericht. Het tempo waarin dit gebeurt, hangt volgens hem af van overheidsmaatregelen en subsidies. ,,Je gaat straks alleen nog maar betalen voor transport en opslag. Daarvoor sluit je net als bij je telefoon een abonnement af of je koopt een prepaid stroomkaart bij de Albert Heijn,” aldus Van Leeuwen

Paul Nillesen, partner bij PwC, sluit zich bij die voorspelling aan. ,,Energie is straks overal beschikbaar en wordt een commodity. Zonnepanelen zijn zo goedkoop en zo efficiënt dat zonnecentrales op sommige plekken in de wereld al kunnen concurreren met kolencentrales”, zegt hij. Dit betekent echter niet dat de rekening voor consumenten ook naar nul gaat. Nillesen: “Je betaalt een soort premie voor opslag en transport. Daarom zal energie een soort verzekeringsproduct worden.”

Lokaal opwekken van stroom

De deskundigen op het gebied van energie en stroom benadrukken daarnaast de kracht van de consument. Zo stelt Jurjen Algra, commercieel manager van Greenchoice, dat Nederland nu nog achterloopt op het gebied van zonne-energie, maar dat publieke opinie daar verandering in zal brengen. Algra: “De consument wil inzicht hebben in waar zijn energie vandaan komt en daarom gaat de stroomrekening in 2020 er heel anders uitzien.”

Algra verwacht daarnaast dat stroom vooral lokaal opgewekt wordt: op eigen dak, bij de buurman, bij regionale zonneweides of windmolenparken: “De consument sprokkelt zo zelf de 3500 kilowattuur per jaar bijeen die hij per jaar gemiddeld nodig heeft. Dat staat allemaal zichtbaar op de rekening.”

Gerelateerde artikelen