​Is BaOpt het klimaatbeheersingssysteem van de toekomst?

Jarenlang leek het erop dat er weinig veranderde in de meet- en regeltechniek voor klimaatinstallaties. Maar nu is er BaOpt. Onlangs bezocht ik een seminar van BaOpt Nederland en volgens mij is dit een compleet nieuwe benadering in ‘klimaatbeheersingsland’. Ik heb het met eigen ogen gezien en, nog veel belangrijker, ervaren.

Dat seminar werd namelijk gehouden in zwembad ‘De Heerenduinen’ te IJmuiden waar het BaOpt-systeem onlangs is geïmplementeerd.

Wat is BaOpt?

Jammer genoeg werd het geheim van de smid tijdens dat seminar niet onthuld, maar wel de werking van het systeem. Hoofd Technische Dienst van het zwembad omschreef dit mooi: ”Ik had de techniek graag helemaal begrepen, maar soms hoef je niet alles te snappen. Van mijn TV begrijp ik ook niet hoe videobeelden via een dun kabeltje op mijn TV-scherm komen.”

LEES OOK: BaOpt, ventileren met IT

Bijzondere regelstrategie

Luchtbehandeling en ventilatie zijn erg belangrijk bij het creëren van een goed werk- en leefklimaat. Goede luchtbehandeling zorgt voor comfort, maar is ook van invloed op de energieprestaties van een gebouw. Bij BaOpt zit de grote kracht in de speciale regelstrategie. Dankzij BaOpt is er geen gerichte luchtstroom meer. Door de natuurlijke neiging van lucht (diffusie), wordt deze egaal gemengd. Vergelijkbaar met het oplossen van inkt in een glas water.

Meer comfort

Door een lichte overdruk (+3 tot 8 Pa) te creëren, ontstaat er een heel rustig inblaaspatroon. De zeer lage luchtsnelheid verhoogt het comfort. Ook de temperatuurgradiënt is per 10 meter maar +/- 1,5°C. Bij zwembaden is dit vaak veel hoger, wat soms problemen geeft bij voorschakelapparaten van de (LED) lichtbakken. BaOpt maakt diverse luchtkanalen met veel inblaasroosters voor bijvoorbeeld grote ruimtes, zoals zwembaden en sporthallen, totaal overbodig.

Drukzones

In het zwembad in IJmuiden, was het oude luchtkanaal ontkoppeld en werd er alleen d.m.v. een groot rooster in de wand per bad lucht ingeblazen. De 3 baden zijn er opgedeeld in (druk)zones. Deze ruimtes moeten dus wel min of meer luchtdicht zijn. De bestaande afvoerroosters waren nog wel in gebruik. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de LBK’s voorzien zijn van toerengeregelde ventilatoren en dat deze voldoende capaciteit hebben. 

Voordelen BaOpt

  • verhoogd (leef)comfort
  • minder kosten aan inblaasroosters en luchtkanalen
  • besparing op energiekosten

Met name het laatste punt is van belang voor zwembaden. Als de jaarlijkse kosten voor een gemiddeld zwembad 150.000 euro zijn, dan is 25 tot 30% besparing de moeite waard!

Klimaatmetingen

Ik was ook erg benieuwd welke metingen voor een BaOpt-installatie gebruikt worden. Eén van de belangrijkste metingen bleek drukverschilmeting te zijn. Andere kritische metingen zijn de CO2-waarde in ppm, temperatuur en luchtvochtigheid.

Toepassingsmogelijkheden BaOpt

Ik heb de BaOpt-sturing dus in werking gezien in een zwembad, maar het kan natuurlijk ook ingezet worden om een eind te maken aan een slecht werkklimaat. En wat dacht u van musea? Daar kan men BaOpt gebruiken voor optimale condities voor waardevolle collecties. En scholen kunnen met behulp van BaOpt de CO2-concentratie beter reguleren. Ook zie ik mogelijkheden voor theaters en bioscopen. Dit zijn vaak lastige ruimtes om tochtvrij te regelen. Het mooie van BaOpt is dat het (veel) energie bespaart. Er wordt veel minder lucht gebruikt en de aangevoerde lucht heeft betere condities. Dit resulteert in een verlaging van het energiegebruik met minstens 25%.

Toekomstverwachtingen

Ik weet zeker dat met deze nieuwe techniek meer bewustwording zal ontstaan voor het belang van nauwkeurige metingen. Ik houd de ontwikkelingen  nauwlettend in de gaten. Installateurs of eindgebruikers die hier nog niet mee bekend zijn, kan ik het BaOpt- seminar zeker aanraden.

Gerelateerde artikelen