IoT aansluiten op waternetwerk moet slim water opleveren

Erik op 8 februari 2017 | 2 minuten leestijd
The Internet of Things rukt verder op en veel apparaten worden ‘slim’ gemaakt. De volgende stap is ons waternet. Sensus, een merk van Xylem product van slimme meters en IoT-communicatienetwerken bedoeld voor de water-, elektriciteits- en gasindustrie, gaat met waterbedrijven in de Benelux werken aan de implementatie van slimme waternetwerken.

Sensus wil het Sensus Flexnet communicatienetwerk invoeren waardoor er een slim waternetwerk moet ontstaan. En dat heeft volgens het bedrijf voordelen: “Met een slim waternetwerk op basis van FlexNet-technologie, kunnen waterbedrijven in de regio problemen op afstand monitoren en diagnosticeren. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om onderhoud te voorspellen, ondergrondse lekkages op afstand te detecteren en de chemische samenstelling van het water zeer accuraat en in real time vast te stellen.” De eindgebruiker moet daarbij meer inzicht in het waterverbruik krijgen.

Voordelen nutsbedrijven

Voor nutsbedrijven is een netwerk dat gekoppeld is aan IoT handig omdat zijn duurzamere diensten en producten leveren en de kosten laag willen houden. “Met het FlexNet-communicatienetwerk kunnen nutsbedrijven kritieke data aan het netwerk onttrekken en automatisch de nodige veranderingen doorvoeren. Met de systeemmonitoring en -controle kunnen nutsbedrijven op een betrouwbaarder, veiliger en kostenefficiëntere manier water en energie leveren,” leggen de ontwikkelaars verder uit.

Service stroomlijnen

“Het waternetwerk in de Benelux kent een veel lager niveau van niet-betaald water dan veel andere Europese landen,” zegt Tom Mills, Director of Smart Water EMEA bij Sensus. Volgens hem kan het netwerk veel voordelen opleveren zoals kosten besparing en een efficiëntere service bieden.  

Gerelateerde artikelen