Invasie van robots in ouderenzorg

Erik op 26 november 2014 | 3 minuten leestijd
Het heeft iets onwerkelijks. Tien bejaarden zitten aan een grote tafel in een verzorgingshuis. Op die tafel staat Zora de robot met een stok in haar handen. Ze zingt ‘Eviva España’ en beweegt daarbij enthousiast met de stok. Enkele ouderen doen haar na, anderen kijken vertederd (of verbijsterd?) toe.

Zora is niet de enige robot in de ouderenzorg. Er is sprake van een ware robotinvasie. Deze ontwikkeling is gunstig voor e-monteurs met kennis van robotica. Want al die Zora’s en andere elektronische zorgondersteuners moeten natuurlijk wel worden onderhouden. 

Snoezelrobot

Er zijn diverse soorten robots actief in de ouderenzorg. Een eerste categorie vormen de zogenaamde sociale robots, ook wel ‘snoezelrobots’ genoemd. Deze robots hebben veel weg van een knuffelbeest. Ze zijn zacht, ze bewegen, ze maken kirrende geluidjes en liggen graag op schoot. Ze bevatten allerlei sensoren en soms ook een camera. Dit type robot voelt stemmingen aan en speelt daar op in. Deze robot wordt vaak ingezet voor dementerende ouderen en is hufterproof en is onder andere verkrijgbaar als beer, zeehond en kat.

Een ander soort robot is de gezelschapsrobot. De gezelschapsrobot heeft een menselijke vorm en houdt de ouderen gezellig bezig. Zo kunnen senioren met dit soort robots spelletjes spelen, praten en gymnastiekoefeningen doen. Uiteraard doet de robot zelf vrolijk mee.

Huishoud-, service- en zorgrobots

In verzorgingstehuizen worden regelmatig huishoudrobots ingezet. De robotstofzuiger is daar een bekend voorbeeld van.

En dan zijn er ook nog de servicerobots. Servicerobots zijn onder meer geschikt voor ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Een servicerobot kan bepaalde taken van de thuiszorg overnemen. Zo kan deze robot sokken aan- en uittrekken, ontbijt maken, de deur opendoen en de post uit de brievenbus halen.

De laatste categorie die we hier willen noemen, zijn de zorgrobots. Zorgrobots helpen bij het verzorgen van ouderen. Er is bijvoorbeeld al een haarwasrobot verkrijgbaar, en in Japan werkt men aan de ontwikkeling van een robotbed dat via spraakbesturing kan worden omgetoverd tot een ultramoderne elektrische rolstoel.

Robotmonteur: een dankbaar beroep

Al deze robots moeten worden gemaakt, onderhouden, gerepareerd en soms worden afgesteld op de wensen van een individuele zorgbehoevende oudere. Elektrotechnici die (zorg)robotmonteur willen worden, kunnen daartoe diverse opleidingen in de robottechniek volgen. In dit soort opleidingen komen alle technische aspecten van een robot aan bod. Verder doen de monteurs kennis op van programmeren, engineering en technologie in de zorg, en kunnen zelfs kiezen voor vakken als psychologie en sociaal pedagogisch werk. Een robotmonteur die in de zorg werkzaam is, moet immers ook sociaal vaardig zijn in het contact met zorgbehoevenden, hun familie en eventuele mantelzorgers. Wie kiest voor een opleiding tot zorgrobotmonteur, kiest voor een veelzijdig beroep met een uitstekend toekomstperspectief. Een beroep ook waarin u ‘dankbaar werk’ doet; u kunt echt iets betekenen voor ouderen die zorg nodig hebben.

Gerelateerde artikelen