INTERVIEW: ​‘Binnenkort geen lamp meer die enkel licht geeft’

Casper op 8 juli 2015 | 4 minuten leestijd
Met de ondertitel ‘The times times are changing’ vond op 24 en 25 juni in Eindhoven de allereerste editie van het Smart City Lighting Event plaats. Het evenement met internationale allure wierp een blik op de ontwikkelingen, trends en innovaties op het gebied van openbare verlichting. Elektrotechniek365.nl praat na met Rik van Stiphout, programma-adviseur Licht en Cultuur van de gemeente Eindhoven.

Wat is het Smart City Lighting Event precies?

“In 2010 voorzagen we al dat er op het gebied van openbare verlichting enorme veranderingen plaats gaan vinden. Na een intensieve twee jaar durende Europese benchmark heeft de gemeente Eindhoven in 2012 besloten om de openbare verlichting te innoveren tot een slim lichtgrid: De ‘Roadmap Urban Lighting 2030’.

Eén van de grote uitdagingen hierin is de transitie van conventionele verlichting naar nieuwe, intelligente technologie: gebaseerd op LED-verlichting. Intelligente LED-verlichting (smart lighting) biedt hele andere (interactieve) mogelijkheden die voor het overgrote deel nog ontdekt moeten worden. Dit vereist een andere manier van werken én een andere visie.

Basisvraag: Hoe kunnen we de kwaliteit van leven via verlichting verbeteren? Om beter grip te krijgen op wat er allemaal kan en vooral op wat de samenleving daarmee wil, maar ook om de lopende projecten in de spotlights te zetten, is het Smart City Lighting Event georganiseerd. Dé manier om iedereen bij de nieuwe strategie te betrekken. Verschillende internationale sprekers en zo’n 120 deelnemers uit binnen- en buitenland kwamen anderhalve dag samen in de Lichtstad om van elkaar te leren en te discussiëren over de toekomst van stadsverlichting.”

Was het een succes?

“Zeker weten. Interessante, verdiepende lezingen van toonaangevende sprekers, discussiegroepen over verschillende thema’s in relatie tot licht en data, en deelnemers uit heel Europa, van Glasgow, Bucharest tot Malaga. We zijn erg tevreden over deze eerste editie.”

Wat zijn dé trends op het gebied van stadsverlichting?

“Ten eerste de definitieve transitie van conventionele verlichting naar intelligente LED-verlichting. In Eindhoven is dit al even aan de gang, maar in kleine gemeenten is vaak slechts een enkele of zelfs geen LED-lamp te bekennen. Deze trend is echter onvermijdelijk en gaat nu snel; uiteindelijk bestaat de openbare verlichting volledig uit armaturen die veel meer doen dan licht geven alleen.

Verlichting wordt slim. Over een paar jaar is er geen lamp meer te koop die enkel licht geeft. Om een voorbeeld te geven: Vooruitlopend op de Roadmap Urban Lighting 2030 is vorig jaar op Strijp-S in Eindhoven een uniek project opgeleverd (de Torenallee) waarbij alle (RGB) armaturen een eigen IP-adres hebben gekregen en in verbinding staan met het internet. Dit maakt het mogelijk om verlichting te sturen, bijvoorbeeld om de sfeer aan te passen bij een bepaald evenement. Het verlichtingssysteem zal op termijn zelf in staat zijn om te zien welke verlichting het best past bij welk moment of welke gebeurtenis, real time en autonoom.

Ook wordt straatverlichting in de toekomst uitgerust met een scala aan sensoren die bijvoorbeeld de mate van fijnstof in de lucht kunnen meten of de hoeveelheid verkeer in een bepaald gebied. Hierop kunnen dan sneller en beter gerichte maatregelen worden genomen. Lichtmasten zijn bij uitstek geschikt voor betrouwbare (geografische) data collectie, omdat ze een regelmatig grid vormen in de stad.

Verlichting gaat ook deel uit maken van ‘the internet of things’ en komt in direct contact te staan met andere objecten en de mens via onze mobiele devices.”

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor installateurs?

“Het onderhoud en beheer van straatverlichting gaat definitief veranderen, zowel qua intensiteit als inhoudelijk. De introductie van LED verlichting, die in vergelijking met conventionele verlichting oneindig lang meegaat, is hier debet aan. Daar staat tegenover dat er met de introductie van intelligente verlichting veel nieuwe techniek bijkomt, dat ook geïnstalleerd en onderhouden moet worden.

Installateurs zullen merken dat hun werkzaamheden gaan verschuiven. Verlichting innoveert, de installatiebranche zal dat ook moeten doen.”