Elektrotechniek365 heeft er al eerder over geschreven: Met smart gemaakte ‘domme’ producten, kan er steeds meer in huis online geregeld worden. De smartphone die de verwarming bestuurt, de verlichting én het alarm. Gemak dient de bewoner, maar wie regelt dat al die domme producten slim worden en installeert dit op de juiste wijze?
De woning digitaliseren
De elektrotechniek branche staat niet bekend als grote schreeuwerds en borstkloppers. Wij zijn gewoon goed in ons werk en zorgen voor veilige installaties die jarenlang meegaan. Het werkgebied wordt echter steeds uitgebreider: zonnepanelen plaatsen voor het verwarmen van de woning, de oplaadpaal voor de elektrische auto en nu gaan we ook aan de slag om de woning te digitaliseren. De consument wil met de tablet het hele huis kunnen bedienen. De gordijnen, verlichting, verwarming, maar ook de oven alvast aanzetten voor thuiskomst, voordeurbediening en op afstand toch nog even het alarm aanzetten. Het kan straks allemaal.
Inbreker wordt hacker
De elektrobranche mag de zeepkist op om te vertellen hoe dit allemaal veilig en met behoud van privacy geïnstalleerd kan worden. Want het is prachtig dat je alarm met je smartphone geactiveerd kan worden, maar het houdt ongenode gasten niet buiten. Een inbreker zegt dan wel zijn Hongaarse inbraakmethodes vaarwel, maar verandert in een IT Hacker, die zo met gekraakte codes de woning binnenloopt. De elektrobranche moet het voortouw nemen en kan hierin een adviesrol oppakken: de elektro- meets- IT specialist.
2015 is het jaar van Internet of things, maar nog meer van de beveiliging om die ontwikkeling heen. Wordt vervolgd…