Integraal installeren voor kleine en grote bedrijven

Erik op 13 november 2017 | 3 minuten leestijd
Wanneer je een installateur vraagt waar goede kansen liggen in de installatiebranche, zal het antwoord ‘integraal installeren’ zeker worden genoemd. Zeker met de ambitie om energieneutraal te bouwen, zoals moet worden behaald in 2020, kunnen installatiebedrijven nog volop kansen pakken door integraal te werken.

Duurzaam bouwen en installeren van bijvoorbeeld goede isolatie in combinatie met warmteterugwinning en al dan niet gekoppeld aan het internet, maakt het werkvlak voor installateurs een stuk breder. Zij kunnen beter samenwerkingen aangaan met andere bedrijven om zo een breder pakket aan te kunnen bieden. De combinatie tussen verschillende bedrijven wordt steeds vaker gemaakt. In 2020 zal de nadruk steeds meer liggen op milieubewust bouwen en wonen op een comfortabele manier.  

Netwerken

Het netwerk van de installateur wordt daarom steeds belangrijker. Niet alleen je telefoonboek in jouw mobiel met je huidige klanten bestand, maar de relatie die je hebt met andere bedrijven. Misschien zelfs jouw concurrenten. Waar jij als installateur minder goed in bent, kan de ander eventueel helpen om een volledige service aan te kunnen bieden. Waar jij goed bent in het installeren van een warmtepomp, is het bedrijf bij jou in de straat goed in het installeren van zonnepanelen of het isoleren van een spouwmuur. Een match is gemaakt voor een zo goed mogelijke service voor de klant.

Producten klaar voor de markt

Daar leveranciers van producten spelen hier meer op in. Steeds meer bedrijven bieden producten en technische innovaties aan die al klaar zijn voor de markt. Dat is een goede stap, want de vraag vanuit de markt naar bedrijven die intergraal installeren en bijbehoren producten leveren, zal steeds groter worden.

Klein en groot

Het aanbieden van een breed spectrum aan diensten en service klinkt misschien als een taak voor grote bedrijven. Gedeeltelijk is dat geen gekke gedachte, maar zeker niet waar. Sterker nog, voor kleinere bedrijven die een specifieke service bieden, biedt integraal installeren veel kansen. Het gezegde ‘schoenmaker blijf bij je leest’ blijft waar. Immers ben jij goed in wat jij doet en focussen op één ding maakt jou alleen maar beter, maar hoe breder jouw aanbod en service naar de klant, hoe eerder zij met jou aan de slag willen gaan. Een samenwerking met andere bedrijven is daarom uitermate belangrijk. Kleine bedrijven kunnen altijd fuseren en samen groot worden. En het de concurrentie moeilijk maken. 

Gerelateerde artikelen