Integraal installeren biedt kansen

Casper op 14 november 2017 | 3 minuten leestijd
Je hoort de term ‘integraal installeren’ steeds vaker. Bij integraal installeren zijn elektrotechniek en werktuigkunde op elkaar afgestemd. Dat kan op twee manieren.

De eerste betekenis die aan integraal integreren wordt gegeven, is van organisatorische aard. Opdrachtgevers vinden het prettig als alle installaties in hun pand door één installateur geïnstalleerd en onderhouden worden. In de praktijk komt het vaak voor dat elektrotechniek en werktuigkunde twee aparte disciplines zijn. Ook als ze beiden onder de paraplu van een totaalinstallateur vallen. Installateurs zullen steeds vaker de vraag krijgen of ze op beide vlakken diensten kunnen verlenen. 

E en W in 1

De tweede manier heeft betrekking op de componenten van een technische installatie. Die bestaat tegenwoordig steeds vaker uit zowel e- als w-onderdelen, die dan al in een vroeg stadium op elkaar afgestemd en integraal ontwerpen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gebouwbeheersysteem in een groot kantoorpand, waarmee facetten zoals water, warmte, ventilatie en energie geregeld worden. Of het gaat om domotica, of om losse installaties die onderling met elkaar communiceren of via een netwerk met elkaar in verbinding staan. Dat komt steeds vaker voor en de verwachting is dat ook dat integraal installeren in de nabije toekomst alleen maar zal toenemen.

BIM helpt

BIM helpt zeker bij integraal installeren. Het geeft direct inzicht in de (on)mogelijkheden als het gaat om het positioneren van onderdelen in een gebouw. Daardoor kunnen de installaties goed op elkaar worden afgestemd. Maar BIM wordt nu nog vooral door wat grotere installatiebedrijven gebruikt. Kleinere bedrijven moeten relatief meer investeren om aan te haken en te gaan ‘BIMmen’. Toch is het de moeite waard, want wie aan BIM begint, is ook klaar voor integraal installeren.

Kennis opdoen

Over het algemeen is een installateur met zowel kennis van elektrotechniek als van werktuigkunde in het voordeel. Sommige installateurs doen die kennis in de praktijk op en scholen zich al doende vanzelf bij. Anderen doen het andersom: ze volgen cursussen en brengen die vers opgedane kennis daarna in de praktijk.

Samenwerken

Grote totaalinstallateurs hebben natuurlijk alle expertise in huis. Zij hebben dus een voorsprong. Maar ook voor kleine bedrijven of éénpitters liggen er kansen. Samenwerken is een manier om toch de krachten en dus de disciplines te bundelen. Het is dan wel zaak om goede afspraken te maken en de samenwerking in een juridische vorm te gieten. 

Liever gespecialiseerd

Ondanks dat elektrotechniek en werktuigkunde steeds vaker samenvallen in geïntegreerde installaties, zijn er ook installateurs die liever bij hun specialisme blijven. Een elektrotechnisch installateur (ZZP’er) in het oosten van het land verwoordt het zo: “Ik heb eigenlijk drie redenen om me niet op het gebied van de werktuigkunde te begeven. De eerste is dat ik destijds heel bewust voor elektrotechniek gekozen heb. Ik vind het nog altijd het leukste dat er is, leuker dus dan werktuigkunde. De tweede reden is dat ik als elektricien meer dan genoeg werk heb. En ten derde geloof ik erin dat ik me beter in één ding kan specialiseren. Ik zie eerder voor me dat ik me ga verdiepen in nieuwe technieken op het gebied van elektrotechniek, zoals mechatronica of robotica.”