Installatiesector werkt mee aan verduurzamen tunnels

Casper op 7 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
Een groot aantal tunnels in ons land verkeert in niet al te beste staat. Op initiatief van stichting KIEN gaan vijftien organisaties, bestaande uit overheid, wetenschap en bedrijfsleven, aan de slag om deze tunnels aan te pakken. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de installatiebranche.

Nederland telt een behoorlijke hoeveelheid tunnels. Hoewel tunnels heel handig zijn om snel van A naar B te kunnen, liggen de meeste er geregeld roerloos bij. En dat is zonde, vindt stichting KIEN. De organisatie is daarom een initiatief gestart om samen met vijftien uiteenlopende organisaties de tunnels nóg nuttiger te maken door ze in te zetten in de strijd voor een duurzame wereld. Volgens KIEN zijn tunnels grote energieverbruikers en kan het reduceren van energieverbruik en (dus) CO2-uitstoot een enorme duurzaamheidswinst opleveren.

Innovatietafel Tunnels

In de zogeheten Innovatietafel Tunnels gaan de vijftien betrokken partijen, waaronder organisaties uit overheid, wetenschap en bedrijfsleven, samenwerken om met nieuwe kennis, innovatieve toepassingen en beproefde technieken het energieverbruik in tunnels te verminderen. Tegelijkertijd proberen ze de mogelijkheden om in en rondom tunnels energie op te wekken beter te benutten.

Stichting KIEN toonde in onderzoek eerder al aan dat tunnelinstallaties aanzienlijk energiezuiniger ontwikkeld en ingericht kunnen worden. KIEN liet onder meer wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar de zogenaamde 0-energietunnel. De partijen gaan nu aan de slag om deze resultaten ook om te zetten naar innovatieve oplossingen voor bestaande tunnels.

Installatiebranche

Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de installatiesector. De branche heeft een initiërende rol en zit dan ook al in het ontwerpstadium aan tafel. Deze vroege inbreng van praktijkkennis en expertise zal naar verwachting van betrokken partijen leiden tot een duurzamer en toekomstgericht eindresultaat.