Installatieproject van de maand: ‘Iedereen een eigen mini-lbk’

Erik op 3 september 2015 | 3 minuten leestijd
Elke maand licht InstallatieProfs een installatieproject uit. Dit keer het project Ingenhouszhof in Amsterdam. Van december 2014 tot augustus 2015 heeft INCO uit Alkmaar gewerkt aan het project Ingenhouszhof in de Watergraafsmeer. Een bestaand gebouw werd leeg gehaald om er een verzorgingstehuis met 67 appartementen in te maken.

Tekenaar/engineer Brian Ros van INCO vertelt dat het project net is afgerond. “We zijn nog met wat opleverpuntjes bezig, maar het is zo goed als klaar.” Ros is trots op wat INCO heeft geïnstalleerd. “Er zijn wel wat bijzondere toepassingen bij. We hebben bijvoorbeeld een omkeerbare lucht/water warmtepomp in combinatie met een cv-ketel cascade set aangelegd om warmte en koude mee op te wekken. Deze methode wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast. Het is een duurzame oplossing. Een lucht/water warmtepomp wordt minder rendabel bij koude temperaturen. Daarom is de ketel-cascade set eraan gekoppeld, die neemt de verwarming over als de buitentemperatuur onder de 5 graden komt.” 

Mini-lbk

“Wat vrij uniek is”, gaat Ros verder, “is dat er in ieder appartement in het complex een eigen mini-luchtbehandelingskast is geplaatst. Het is een heel compact kastje, waar alles in zit dat normaalgesproken in een grote lbk zit, zoals filters, een verwarmings/koelelement en ventilatie met warmteterugwinning. Deze lbk gebruikt zowel buitenlucht als lucht uit de ruimte om te verwarmen of te koelen. Daarbij is de ventilatie van de mini-lbk gekoppeld aan de afzuiging van de badkamer. Zoals dit systeem is aangebracht, is het nieuw op de markt. Het mooie van het systeem is dat het klimaat in ieder appartement apart regelbaar is. Het is wel zo dat er óf gekoeld óf verwarmd wordt. Natuurlijk kun je een systeem aanleggen waarbij beide tegelijk mogelijk is, onafhankelijk van elkaar. Maar daar hangt een prijskaartje aan. De opdrachtgever koos voor deze optie. Ik denk dat in de praktijk de vraag van de bewoners redelijk uniform zal zijn en het dus goed zal werken.” 

CV en warm water

In grote gebouwen is het verwarmingssysteem vaak gekoppeld aan de warmwatervoorziening. Bij de Ingenhouszhof is ervoor gekozen om dat te scheiden. Brian Ros licht toe: “In verzorgingstehuizen is de vraag naar warm water altijd groot. De warmwatervoorziening wordt geregeld door middel van een groot circulatiesysteem met een direct gestookte boiler om te allen tijde aan de warmwater vraag te kunnen voldoen. De verwarming en de warmwatervoorziening beïnvloeden elkaar dus niet. De boiler werkt op gas en bevat 300 liter water en het voorraadvat ook nog eens 300 liter. Het circulatiesysteem loopt door het hele gebouw heen om de wachttijd zo kort mogelijk te houden.”

Gerelateerde artikelen