Dat de installatiebranche vergrijst is algemeen bekend. Installateurs werken steeds langer door en er staan minder starters klaar om hen op te vangen, als zij toch met pensioen gaan. Die vergrijzing staat niet op zichzelf. Ook in veel andere branches neemt de gemiddelde leeftijd van het personeel toe. De installatiebranche loopt qua leeftijd dan ook redelijk gelijk met het landelijk gemiddelde. In vergelijking met andere sectoren werken er in de installatiebranche wel erg weinig vrouwen (10 procent) en niet-westerse allochtonen (6 procent).
Minder installatiebedrijven
Uit de cijfers van Otib blijkt ook dat het aantal installatiebedrijven in het eerste kwartaal van 2015 verder is afgenomen. Waren er in 2014 nog 8.014 installatiebedrijven, in de eerste maanden van dit jaar waren er nog 7.983 ondernemingen ‘over’. Het aantal werknemers in loondienst daalt ook in de installatiesector al jaren. Inmiddels zijn er net zoveel zzp’ers als installatiebedrijven mét personeel. De meeste installateurs zijn werkzaam in de elektrotechnische branche (56 procent), gevolgd door de installatietechniek (40 procent) en de koeltechniek (4 procent).
Lagere omzet
Installatiebedrijven die zijn aangesloten bij brancheorganisatie Uneto-Vni behaalden in 2013 samen een omzet van 12,7 miljard euro. Dat is ruim een miljard minder dan het jaar ervoor en zelfs drie miljard minder dan de 16 miljard euro van 2011. De installatiebedrijven verdienen het meeste aan nieuwbouw (40 procent), gevolgd door renovatie (33 procent) en onderhoud (27 procent). Opvallend detail: hoe kleiner het bedrijf, hoe groter het deel van de omzet die de bedrijven binnen halen dankzij renovatie.