De wettelijke verplichting afgedankte armaturen en verlichting apart in te zamelen vloeit voort uit Europese regelgeving. Die bepaalt dat elk jaar een hoeveelheid ‘oude’ lampen en armaturen moet worden opgehaald die overeenkomt met 65% van het volume van nieuw op de markt gebrachte apparatuur in de drie jaar ervoor – de zogeheten Put On Market of POM. Een behoorlijke uitdaging, waarvoor de medewerking van de professionele sector onontbeerlijk is, stelt Gied van Hoorn, directeur van LightRec. “Nog niet alle installateurs weten dat die oude armaturen en lampen wettelijk apart ingezameld en verwerkt moeten worden. Daardoor verdwijnt er nog steeds veel in de oudijzer- of sloopbak”, zegt Van Hoorn. “En dat is vooral zonde, want lampen en armaturen bevatten veel waardevolle grondstoffen die tot wel 93% gerecycled kunnen worden. Apart inzamelen en verwerken is dus niet alleen beter voor het milieu, het draagt ook bij aan de circulaire economie.”
LightRec (www.lightrec.nl) is in Nederland verantwoordelijk voor het inzamelen van afgedankte energiezuinige verlichting en armaturen. Via haar inzamelorganisatie Wecycle (www.wecycle.nl) bedient zij de installatiesector met pasklare oplossingen. Van Hoorn: “We stimuleren de inzameling gericht bij groothandels zoals Technische Unie en bij bouwmarkten. Ook de inmiddels bekende Gouden Bakkie-campagne draagt bij aan het succes. Daarnaast bereiden we ons voor op de versnelde transitie naar ledverlichting in de kantorenmarkt. Daar kunnen grote veranderingen plaatsvinden sinds de tweede kamer een motie heeft aangenomen dat vanaf 1 juli 2020 alle kantoorpanden met led verlicht moeten zijn. Mocht het kabinet deze motie omzetten in beleid dan is sprake van een wettelijke verplichting. In dat geval moet alle bestaande verlichting en in veel gevallen ook armaturen vervangen en ingezameld worden. We verwachten dat er dan in relatief korte tijd heel veel gasontladingslampen vrijkomen en we willen er zeker van zijn dat deze in ons inzamelnetwerk terugkomen, zodat alle materialen een tweede leven kunnen krijgen en gasontladingslampen op de juiste manier worden verwerkt”, aldus Van Hoorn.
Bij grotere projecten plaatst Wecycle op verzoek en gratis inzamelcontainers op de bouwplaats, maar zelf inleveren bij een (technische) groothandel of ander Wecycle-inleverpunt kan ook. Neem contact op met Wecycle (Wecycle.nl) om inzamelbakken of containers te laten plaatsen die van toepassing zijn voor uw klus.
Let op: met uitzondering van gloeilampen en halogeenlampen moeten alle soorten lampen (ledlampen, ledkaarsen, spaarlampen, tl-lampen en andere gastontladingslampen) én alle bijbehorende armaturen (plafonnieres en wandarmaturen, maar ook losstaande armaturen) ingeleverd worden voor recycling!