​Installateurs lopen achter met gebruik van BIM

Erik op 8 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van BIM (Bouw Informatie Model) binnen de bouwsector. Bij ongeveer 20 procent van de lopende projecten in Nederland wordt BIM gebruikt. Vooral architecten en aannemers B&U hebben de werkmethodiek omarmt. Onder installateurs is het echter een stuk minder populair. De benodigde kennis die ervoor nodig is, blijkt een struikelblok. Dit meldt onderzoeksbureau Bouwkennis.

BIM is een manier van werken waarbij gebruikt wordt gemaakt van 3-dimensionaal model. In het model worden de gegevens van de verschillende disciplines die aan het project werken (architecten, installateurs, aannemers, et cetera), verwerkt. Op die manier is direct zichtbaar hoe de verschillende disciplines zich naast elkaar gedragen.

BIM maakt het mogelijk om integraal samen te werken, omdat alle partijen hun kennis en informatie kunnen delen in het model. Er zijn echter wel wat struikelblokken, zoals de rolverdeling, het compatibel maken van de verschillende soorten BIM-software en het gebrek aan kennis in de bouwsector.

Gebrek aan kennis

Volgens het onderzoek van onderzoeksbureau Bouwkennis is het gebrek aan kennis een belangrijk struikelblok in de opmars van de werkwijze. Ook financiële middelen en het verschil in BIM-gebruik bij de verschillende partijen worden als nadelen genoemd.

Toch zit BIM in de lift. Zo ook in de installatiebranche. Waar de installatie-sector tot en met 2011 achter bleef in het gebruik van BIM, is het sinds 2013 met een inhaalslag bezig. Het percentage dat binnen de installatiesector aangeeft sinds 2013 met BIM te zijn gestart, is hoger dan bij andere disciplines.

2016

Of BIM dé manier van werken wordt binnen de bouwsector, is afwachten. Ongeveer één derde van de ondervraagden gaf aan nog niet met BIM te werken. Zo’n dertig procent van deze groep gaf aan in 2015 of 2016 met BIM te starten. De rest gaf aan dit nooit te gaan doen.

Gerelateerde artikelen