Installateurs en fabrikanten ontdekken meer dan ooit de kracht van samenwerking

Casper op 17 oktober 2018 | 3 minuten leestijd
Al vele jaren wordt geroepen dat aanbieders van installatietechniek niet moeten proberen elkaar vliegen af te vangen maar juist de samenwerking op moeten zoeken. Tijdens de vakbeurs Energie die kortgeleden in Den Bosch werd gehouden bleek dat die oproep niet aan dovemans oren was gericht. Producenten van pv-panelen en zonnecollectoren trekken samen op met warmtepompleverancier, en grote installateurs zoeken samenwerking met financiers en fabrikanten om vervolgens als Esco duurzame projecten te realiseren. Samen van gas los; de energiemarkt verbroedert.

Je hoefde er in de Brabanthallen niet eens naar te zoeken. De bezoeker kon letterlijk niet om de succesvolle samenwerkingsverbanden heen. Zoals de stand van ‘Warmte van morgen.nu’. Het is een samenwerkingsverband van Nathan en Vaanster. Vaanster is in Nederland marktleider op het gebied van het leveren van duurzame warmte en koude aan particuliere en zakelijke afnemers. Zij doen dat met de realisatie en exploitatie van WKO-projecten.

Warmtepomppaneel

Even verderop is Triple Solar aanwezig. Dit bedrijf is de bedenker van het warmtepomppaneel, een pvt-paneel dat als bron dient voor een warmtepomp. Het warmtepomppaneel combineert een zonnepaneel (elektra) met een thermisch systeem dat warmte wint uit daglicht, zonlicht en buitenlucht. Triple Solar spreekt van het ‘stille warmtepomppaneel’. Dankzij de dubbele functie is de lawaaierige buitenunit van de lucht/water-warmtepomp verleden tijd. Of, bij toepassing van aardwarmte, verdwijnt de bodemlus en is boren niet meer nodig. Directeur Cees Mager van Triple Solar mocht er tijdens de Vakbeurs Energie de Innovative Energy Solutions Award voor in ontvangst nemen. Maar Triple Solar ontwikkelde het paneel niet op eigen houtje. Het deed dat samen met de warmtepompfabrikant Nibe. De bedrijven pasten het gezamenlijke concept onder meer toe in zwembad De Welle in ‘s-Gravendeel en sindsdien bespaart het bad jaarlijks 60.000 m3 gas en genereren de panelen ieder jaar 350.000 kWh elektriciteit.

Kant-en-klare energiemodule

Weer een ander aansprekend voorbeeld van samenwerken aan duurzame installatietechniek komt van de fabrikanten ABB, Zehnder en Alklima. Zij ontwikkelden de Wattz-In, een kant-en-klare energiemodule voor de woningbouw met een warmtepomp van Alklima, een ventilatie-wtw van Zehnder en een omvormer van ABB. Ook tijdens de Vakbeurs Energie oogsten zij weer veel lof met de energiemodule waarin de drie componenten in optimale balans zijn samengebouwd. lnstallatiebedrijf Löwik prefabriceert deze units. ‘Met het aantrekken van de markt voor energieneutrale (woning)installaties ontwikkelt zich ook het vak van installateur,’ vertelt Freek Tuborg, directeur van Bureau TI, een jong installatiebedrijf met voornamelijk activiteiten in de projectmatige nieuwbouw. ‘Steeds vaker doen installatiebedrijven een beroep op oplossingen die wezenlijk bijdragen aan de efficiency, kwaliteit en duurzaamheid van het bouwproject. Juist dergelijke oplossingen als deze Watzz-In zorgen ervoor dat snel kan worden gewerkt, zonder afbreuk te doen aan het eindresultaat of het milieu.’

Nul-op-de-meter

Met de prefab energiemodule Wattz-ln komen nul-op-de meter- en energieambities voor nieuwbouw en renovatie van woningen binnen handbereik. Zo heeft de Utrechtse corporatie Mitros de module al toegepast in nieuwbouwappartementen. Het is overigens een bescheiden module: klein genoeg om onopvallend in kleinere appartementen te plaatsen of in de bijkeuken, op zolder of in de garage van nieuwbouw- of renovatiewoningen. Voor de gebruiker is de module voorzien van een monitorings- en besturingssysteem. Met het monitoren kan de consument zelf controleren of het lage energiegebruik ook daadwerkelijk wordt gehaald.