Installateur kan opbrengst pv-paneel garanderen

Erik op 27 maart 2017 | 3 minuten leestijd
Met de groeiende vraag van zowel particulieren als bedrijven die willen investeren in zonnestroom neemt de behoefte toe om ook zekerheid te hebben over het rendement van de investering. Installateurs die zich aansluiten bij Zonnegarant kunnen hun klanten honderd procent zekerheid bieden. Stichting Zonnegarant kan het rendement zeer nauwkeurig inschatten omdat gebruik wordt gemaakt van Solar Monkey, software ontwikkeld aan de TU Delft.

De door Solar Monkey ontwikkelde software maakt op een unieke manier gebruik van een combinatie van luchtfoto’s en 3D data. Hiermee kunnen installateurs op afstand een zonnepaneel systeem ontwerpen, met als uitkomst de exacte te verwachten opbrengst. Met de software beschikt  de installateur binnen één minuut al over een legplan voor de pv-panelen. Scherpe luchtfoto’s helpen de installateur om een gedetailleerd ontwerp te maken. Wanneer de installateur een offerte krijgt voor een pv-installatie, zoekt hij in de software naar het adres van de potentiële opdrachtgever. Daar treft hij vervolgens luchtfoto’s van het pand aan waarop hij meteen op schaal de pv-panelen kan intekenen. Daarmee heeft hij ook meteen controle of de installatie inderdaad past. Solar Monkey gebruikt  LiDAR-data, waarmee in feite een volledig 3D-model van het gehele land beschikbaar is. Inclusief begroeiing en bebouwing en dakhelling. Voor ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt de inval van zonlicht en schaduwwerking gedurende de dag en gedurende het jaar berekend, maar ook álle andere belangrijke en kritische meetpunten. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen direct en diffuus licht.

Snel offerte gegenereerd

De opbrengst van het door de installateur bedachte systeem wordt direct per paneel berekend, inclusief een schaduwanalyse en inzicht in de invloed van omvormers en optimizers. Op basis van deze gegevens wordt een offerte gegenereerd voorzien van een gedetailleerde documentatie.

Van Zonnegarant ontvangt de aanvraag voor een pv-installatie een uitgebreid rapport dat inzicht verschaft in de kosten en de opbrengsten. De jaarlijkse opbrengst in kWh is gegarandeerd, zodat de klant verzekerd is van een minimale opbrengst. Een installateur die overweegt te gaan werken met de software heeft de keuze om  zich te abonneren op de Solar Monkey software of de diensten per offerte af te nemen. De kosten liggen op circa 9 euro. Wanneer maandelijks meer dan veertig berekeningen/offertes worden gemaakt, is een abonnement voordeliger.

Geselecteerde installateurs

Zonnegarant is een van de partners in Solar Monkey. ‘We kunnen de opbrengst garanderen omdat we samenwerken met zorgvuldig geselecteerde  installateurs die kwaliteit en service kunnen waarborgen,’ zegt Olivier Versluijs van Zonnegarant. ‘Dit is van groot belang, omdat wij hier keiharde garanties op afgeven. En daarnaast hebben de aangesloten installateurs natuurlijk ook beschikking over de geavanceerde Solar Monkey software. Als de opbrengst in de praktijk lager is dan van tevoren berekend krijgt de consument het verschil uitbetaald. Wij regelen alle administratie, juridische afhandeling en monitoring. En we helpen natuurlijk bij het neerzetten van een ijzersterke marketing. Zo kan de installateur de beste service en kwaliteit bieden, zonder  er zelf meer werk aan te hebben.’

Tekst: Mari van Lieshout

Gerelateerde artikelen