Innovatieve vlieger wekt 2x zoveel energie op als windturbine

Erik op 17 december 2018 | 3 minuten leestijd
Windenergie naar een hoger niveau brengen. Dat is het doel van het team van Kitepower, een Nederlandse start-up die furore maakt met vliegers die energie opwekken. Het Kitepower systeem, ook wel Airborne Wind Energy Systeem (AWES) genoemd, gebruikt 90% minder materiaal en is 2 keer zo efficiënt als bestaande technologieën, zoals windturbines. Begin 2019 komt het systeem op de markt.

Kitepower is in 2016 opgericht door Johannes Peschel en Roland Schmehl als een spin-off van de airborne windenergie onderzoeksgroep van de TU Delft, van de in 2014 overleden astronaut Wubbo Ockels. Het is nu een toonaangevende start-up op gebied van airborne wind energy en ontwikkelt daarmee een alternatief voor o.a. windmolens.

Wind op grote hoogte

Kitepower bestaat uit een vlieger aan een lange, flexibele lijn die tot grote hoogte kan reiken en een generator op de grond. De vlieger vliegt zo hoog, omdat de wind daar over het algemeen overvloediger en sterker is dan aan de grond. Het gebruik van deze wind zorgt voor meer dan 50% extra capaciteit en een meer kosteneffectieve elektriciteitsopwekking. De vlieger produceert energie door het patroon van een acht te vliegen. De daardoor gegenereerde kracht van de vlieger wordt door de lijn naar een generator overgebracht. In 2007 bewees het eerste 20 kW Kitepower-systeem al de werking van dit concept. Op dit moment ontwikkelt Kitepower een commercieel 100 kW-systeem dat een van de eerste airborne windenergiesystemen op de markt zal zijn.

Lastige locaties

In tegenstelling tot conventionele windturbines, vereist het Kitepower-systeem geen grote torens en zware funderingen en is dus zeer mobiel en gemakkelijk in te zetten. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook heel geschikt voor afgelegen locaties. Met Kitepower kunnen kosten worden bespaard op dieselgenerators en is men minder afhankelijk van dieselvoorraden.

Een mooi voorbeeld hiervan is de toepassing op Sint Maarten. In 2017 werd Kitepower als een van de 150 start-ups gekozen om bij te dragen aan de wederopbouw van het eiland na orkaan Irma. Bij het project “Kick-start Sint Maarten” bleek dat Kitepower enorm geschikt is voor wederopbouwsituaties na een natuurramp, aangezien het systeem in een container past en eenvoudig opgestart kan worden. Kitepower is eenvoudig te installeren en te bedienen. Een training van een halve dag is voldoende.

Gerelateerde artikelen