​Innovatieve koelaggregaten besparen 75% energie

Rittal ontwikkelde een nieuwe generatie koelaggregaten en viel daarmee al meerdere malen in de prijzen. De Blue e+ ontving onder andere de 2015 Breakthrough Products of the Year award en de prestigieuze “Innovationspreis Deutsche Industrie” voor beste product. Laatstgenoemde prijs is bedoeld voor innovaties die het Duitse MKB bevorderen.

Verantwoordelijk productmanager bij Rittal Edgar Hoogakker weet wel waarom dit product hoge ogen gooit in Duitsland. “Onze oosterburen zijn veel meer dan wij bezig met het verminderen van de CO2-uitstoot”, zegt hij. “Koelaggregaten worden wereldwijd in zo’n twee miljoen installaties gebruikt. Met een aangenomen aansluitvermogen van 2 gigawatt (Ø 1 kW per aggregaat) verbruiken zij zeer veel energie en stoten ze jaarlijks zo’n 4 miljoen ton CO2 uit. Als je dan een energiebesparing van 75% kunt realiseren, is dat enorm.”

Hybride technologie

De Blue e+ koelaggregaten voor schakelkasten werden voor het eerst gepresenteerd op de Hannover Messe 2015. De hybride technologie van de aggregaten combineert een compressor-koelaggregaat met een heatpipe. De compressor schakelt pas in als de passieve koeling onvoldoende is. De regelstrategie van de hybride modus verhoogt volgens de producent de efficiëntie aanzienlijk. “In de heatpipe-modus en een deellast van 15% is het Blue e+ koelaggregaat zes keer efficiënter dan een standaard koelaggregaat. Bij een deellast van 65% werken beide systemen in de hybride modus en zijn dan vier keer efficiënter dan een standaard koelaggregaat. Ook de compressor en ventilatoren van de nieuwe serie koelaggregaten zijn zeer energie-efficiënt.”
Hoogakker noemt als een van de pluspunten ook de multivoltagetechniek. “Dat maakt de apparaten geschikt voor ’s werelds meest gebruikte elektriciteitsnetten. Het mogelijke spanningsbereik varieert van 110 V (1-fase) tot 480 V (3-fase) bij netfrequenties van 50 Hz of 60 Hz. Het aggregaat kan al deze spanningen aan.” 

Inverter

De invertertechnologie regelt door middel van een spanningsregeling het toerental van de compressor en de ventilatoren. Hoogakker: “Daardoor is altijd het koelvermogen beschikbaar dat op dat moment nodig is. De vermogensgeregelde koeling zorgt ervoor dat  componenten in de kast minimaal last hebben van thermische stress. Temperatuurschommelingen komen dus niet meer voor. Dat verhoogt de levensduur van zowel de koelaggregaten als van de componenten in de kast.” De Blue e+ aggregaten hebben een vermogensbereik tot max. 6.000 Watt (voorheen maximaal 4.000 Watt) en zijn geschikt voor temperaturen van min 30° Celsius tot plus 60° Celsius. “Ze zijn voorzien van gestandaardiseerde communicatiepoorten wat ze compatible maakt met Industrie 4.0-structuren.”

Installateurs en Blue e+

In de toekomst zullen installateurs meer en meer koelaggregaten van het type Blue e+ tegenkomen. Hoogakker: “In nagenoeg alle apparaten en machines waar een besturing op zit, is koeling nodig. Deze nieuwe serie zal de oude generatie geleidelijk vervangen. Installateurs die zelf schakelpanelen engineeren en/of bouwen moeten in geval van warmteontwikkeling een oplossing bieden. Een Blue e+ koelaggregaat is dan een energiezuinige uitkomst!”

5 voordelen van Blue E+

  • 75 % energiebesparing
  • multivoltage-techniek
  • componentvriendelijke  koeling
  • intuïtief  touchscreen
  • één montage-uitsparing

  

Gerelateerde artikelen