Innovaties zijn niet altijd even innovatief (deel 2)

Casper op 21 april 2016 | 3 minuten leestijd
In mijn vorige column voor Elektrotechniek365 heb ik even stil gestaan bij de octrooi-avonturen van het Portugese CeM (meedraaiend solarhuis). Een ander leuk voorbeeld is het wegdek met ingebouwde zonnepanelen van het Franse Colas.

Ook in dit geval kunnen we rustig zeggen dat hun idee niet direct voor de hand ligt. Zonnepanelen zijn hier ingebed in het wegdekoppervlak. Het geheel wordt daarna afgedekt met een onregelmatig gestructureerde toplaag. De vinding is vastgelegd in de Europese octrooiaanvraag EP2956967 (Structure photovoltaïque pour chaussée). Goed voor elkaar! Toch?

De precieze uitvinding staat verwoord in twintig claims. Naar aanleiding van een nieuwheidsonderzoek door de patent examiner is dat ingekort/herschreven tot vijftien claims. Zij had in de octrooidatabase (Espacenet) een tweetal vervelende octrooipublicaties gevonden, die zowel nieuwheid als inventiviteit nogal in de weg stonden. Genoemd werden US2005199282 van het Amerikaanse Oleinick Energy (Zie afbeelding (zonnepanelen in wegdek)) en JPH0918041 van de Japanner Shinji Kaneko (zie afbeeldingen (onregelmatig gestructureerde afdeklaag voor zonnepanelen in wegdek)). De verleningsprocedure voor het Franse Colas loopt hierdoor nog steeds. De kans op octrooirechten is er dus nog, maar toch…

Van een heel ander – en wellicht ook belangrijker – kaliber lijkt me de vraag: hoeveel praktisch nut hebben dit soort voorstellen eigenlijk? Afgezien van bijvoorbeeld de vraag hoe schokgevoelig de gebruikte soort zonnepanelen zijn, speelt natuurlijk het probleem van de slijtage een niet onaanzienlijke rol. Wegvoertuigen zijn niet de grootste vrienden van het wegoppervlak, lijkt me. Remmen, snelheid maken, van richting veranderen: uitstekende zaken om het slijtagegedrag van een wegdek te testen. Maar niet echt goed voor een oppervlak van zonnepanelen, toch?!

En als je dan toch iets in het wegdek wilt aanbrengen, hou het dan op kleinere dingen zoals een wegdekbelijning. Alhoewel dat natuurlijk ook niet zo nieuw is en bovendien ook al is vastgelegd in octrooipublicaties.

Dik van Harte werkt als octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO.nl). Hij heeft jarenlange ervaring met het beschermen van technische innovaties uit allerlei technische vakgebieden, met name door octrooi (rechten, strategie/inbedding, informatie-databanken enz.)