​Innovaties zijn niet altijd even innovatief

Casper op 17 februari 2016 | 3 minuten leestijd
Onlangs heeft u op Elektrotechniek365.nl kunnen lezen over enkele nieuwe productontwikkelingen. Ter illustratie noem ik de combinatie zonnepanelen en wegdek (Colas FR), een solarhuis dat met de zon meedraait (Casas em Movimento PT), lichtmanagement (Nedap NL) en slimme verlichting via een fitting (Emberlight US).

Neem bijvoorbeeld het niet direct voor de hand liggende van het Portugese CeM. Het bedrijf heeft haar idee vastgelegd in de Europese octrooiaanvraag EP2891751 (Automated structure for hosting modular buildings, respective automation system and operating method). Nu lijkt het idee van CeM compleet uniek te zijn, maar het is in realiteit minder opzienbarend dan het lijkt. Een kijkje op Espacenet vertelt ons het volgende:

  • Laten we eerst eens kijken naar de octrooiprocedure zelf. CeM heeft de uitvinding nader uitgewerkt in 14 claims. Het onderzoek van de patent examiner leverde een aantal octrooipublicaties op, die de octrooieerbaarheid van het Portugese voorstel ‘nogal in de weg staan’. Het kantelen en/of roteren van een dakconstructie met zonnepanelen is bijvoorbeeld allang bekend (zie afbeelding 1). Hetzelfde geldt voor het gelijktijdig kantelen en roteren van zonnepanelen. Op basis hiervan zijn de claims herschreven. De verleningsprocedure loopt nog steeds. In hoeverre dit voor CeM zal leiden tot solide octrooirechten, blijft dus voorlopig even afwachten. Het zal mij echter benieuwen.

  • Als we op Espacenet op zoek gaan naar roterende gebouwen/daken in het algemeen, zien we dat deze sowieso nogal bekend zijn (ca. 1.300 hits). Dat geldt zeker ook voor daken voorzien van zonnepanelen (> 15.000 hits). Ook mogen hier de met de zon meedraaiende zonnepanelen (> 4.000 hits) niet ontbreken. Let wel, het gaat hier alleen om zonnepanelen en dus nog niet om zonneboilers (want dat zijn er nog veel meer). Met andere woorden: het naar behoefte combineren van deze aspecten, zoals het geval is bij CeM, is eigenlijk nogal voor de hand liggend en veel minder inventief dan het lijkt.

Misschien wel even leuk om een tweetal andere ideeën met vergelijkbare nieuwe snufjes te laten zien. Eén ervan is het roterende ecologische huis van Xiang-Chun Qi (CN2773210Y; 2005). Een roterend huis met kantelbare zonnecollectoren op het dak.

Daarnaast heeft Jean Berland zo zijn eigen ideeën over wat er allemaal kan draaien onder de zon (FR2776317; 1998).

Dik van Harte werkt als octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO.nl). Hij heeft jarenlange ervaring met het beschermen van technische innovaties uit allerlei technische vakgebieden, met name door octrooi (rechten, strategie/inbedding, informatie-databanken enz.).