​Innovatie ten top: PVT-project in Goor

Erik op 15 juli 2016 | 3 minuten leestijd
René Siegerink, directeur van Use All Energy in Bentelo, heeft octrooi aangevraagd en gekregen voor zijn PVT-panelen. Hij legt ze zelf incidenteel al op daken neer, maar is daarnaast ook heel druk bezig om het systeem te vervolmaken. Het product is nog net niet op de markt maar heeft toch al de nodige prijzen in de wacht gesleept. ​

Het project in Goor, 27 PVT-panelen op de bedrijfshal van Tentije Industriële Automatisering, is een pilotproject. Siegerink: “In het verleden hadden we op het dak van Tentije al 108 Jinko Solar zonnepanelen geplaatst in de uitvoering van 245wp. Tentije stond open voor een pilotproject met PVT-panelen waarmee nu dus ook op een duurzame manier in hun warmtevraag wordt voorzien.” In totaal werden 27 PVT-panelen geinstalleerd. 

Actief koelen

Siegerink ontwikkelde dit specifieke PVT-paneel zelf. Het innovatieve van zijn systeem is dat warmte en elektriciteit worden gecombineerd door actief te koelen. Dat verhoogt de opbrengst van zowel het elektrische als het thermische deel aanzienlijk. Siegerink was op zoek naar een flexibele oplossing die toepasbaar zou zijn op verschillende merken zonnepanelen. Daarnaast moest het betaalbaar en simpel aansluitbaar zijn. Dat was er niet, en daarom ging hij er zelf mee aan de slag. Siegerink: “We zijn bijna op het punt dat we het systeem kunnen gaat vermarkten.”

Elektriciteit en warmte 

Het PVT paneel is een combinatie van een zonnecollector en een PV-paneel. Naast elektriciteit wekt het PVT-systeem ook warmte op die gebruikt kan worden voor het verwarmen van water. De aanschaf van een PVT-systeem is goedkoper dan de combinatie van een los PV-systeem en een los zonneboilersysteem. Het elektrisch rendement van het PVT paneel stijgt omdat de warmte uit het zonnepaneel wordt opgevangen. Die warmte gaat naar een warmtepomp die is gekoppeld aan een buffertank, die op zijn beurt weer is gekoppeld aan de CV-installatie. Het PVT paneel van Use All Energy dat Siegerink ontwikkelde, is een los paneel dat achter het zonnepaneel kan worden bevestigd. Doordat dit paneel een vlakke achterkant heeft, wordt zoveel mogelijk warmte van het zonnepaneel gebruikt. De PVT-panelen functioneren als lage temperatuur warmtebron zodat ze goed te combineren zijn met een warmtepomp en/of warmte-koude-opslag. De combinatie zorgt voor een optimale benutting van de opgewekte elektriciteit en warmte.

MKB Innovatie Top 100 2016

Siegerink: “De tweede prijs in de Siemens Award was een mooie prestatie, en we hebben een vermelding gekregen in de MKB Innovatie Top 100 van 2016.” 
De toelichting op de aanwezigheid van de Use All Energy PVT-panelen in de MKB Innovatie Top 100 luidt als volgt: “Deze innovatie is nieuw omdat we uitgaan van actieve koeling van zonnepanelen, hierdoor een duidelijk hogere PV en thermische opbrengst van het systeem. De zelf geproduceerde warmtewisselaar van aluminium is licht, heeft een uitstekende warmteoverdracht, is goedkoop, recyclebaar, aan te brengen bij zowel bestaande als ook bij nieuwe PV systemen zonder dat het PV paneel aangepast hoeft te worden. Is ook eenvoudig verwijderbaar of vervangbaar en uitbreidbaar. Waterzijdig met click fit wateraansluitingen simpel te monteren op het dak, bestand tegen -30graden vorst, door open uitvoering ontstaat er geen hogere temperaturen dan circa 70 graden waardoor er geen droogkook beveiliging nodig is. Eenvoudig te combineren met bestaande verwarmingssystemen.”

Siegerink voorspelt dat het hard zal gaan, als het systeem geoptimaliseerd en op de markt is. “Installateurs zullen het in de nabije toekomst zeker tegen gaan komen,” zegt hij tot besluit. 

Gerelateerde artikelen