Wat doen we niet goed? Voert de techniek te veel de boventoon? Vinden wij nieuwe functionaliteiten toevoegen interessanter dan systemen robuuster maken?
Elke dag opnieuw bedenken u en ik slimme technieken met een veelheid aan toepassingen, geschikt voor allerlei verschillende oplossingen. Bij voorkeur gebruiken wij hierbij bestaande technieken en systemen, zoals o.a. de servo-systemen die wij benutten voor het positioneren en synchroniseren van allerlei bewegingen (motion control). Een beproefde techniek, die door de onophoudelijke stroom aan vernieuwing, met speciale motoren, speciale tandwielkasten, speciale encoders en sensoren, steeds complexer wordt. En storingsgevoeliger.
Continuïteit garanderen
Elke klant heeft een hekel aan uitval. Elke klant wil continuïteit, garanties en dus betrouwbare systemen. Om dat te bereiken, verkiest hij eenvoud boven complexiteit. De vraag is: doen wij dit als fabrikanten en installateurs ook? Prefereren wij weglaten boven toevoegen? Of vinden wij ‘extraatjes’ verzinnen en ‘complexe oplossingen’ bedenken toch niet veel interessanter en sexyer?
Eenvoud
Dan moet dat veranderen. Want innovatie staat in dienst van de klant. En die wil geen speciale motoren of unieke besturingen, maar juist een universeel systeem dat makkelijk te verkrijgen en te bedienen is en vooral ook: bedrijfszeker is. Stop dus met voortborduren op bestaande inzichten en kies voor echte innovatie, vanaf een blanco papier wel te verstaan. Een voorbeeld? Er is nu een slim alternatief ontwikkeld voor de relatief dure en complexe servo-systemen. Deze functionaliteit, genaamd integrated motion controller, voert nauwkeurige positionering en synchronisatie uit, zonder extra encoders, modules of speciale hardware, maar met uitsluitend een standaard frequentie-omvormer en een standaard elektromotor. Aan de buitenkant ziet het er niet spectaculair of sexy uit, maar het resultaat is verbluffend. Zeggen gebruikers.
Lei Gommers