Inkopen is een vak

Erik op 15 juli 2016 | 3 minuten leestijd
Elektrotransfer is een inkooporganisatie die zich vooral richt op de inkoop voor elektrotechnische installatiebedrijven. Op dit moment zijn er vijftig aangesloten installatiebedrijven, en 21 partners in de vorm van leveranciers, fabrikanten en groothandels aangesloten. De wederzijdse belangen moeten goed in balans zijn, en het is de taak van oprichter Ferdinand Hogenes om daar voor te zorgen. “Inkopen is een vak”, zegt hij.

Elektrotransfer onderhandelt en stelt de voorwaarden vast, met als gevolg voordelen voor zowel de inkopende als de verkopende partijen. Hogenes: “We zijn acht jaar geleden begonnen. Door op het gebied van inkoop samen op te trekken, kunnen we waarde toevoegen. Er ontstaan schaalvoordelen door het volume, maar ook onderlinge verbondenheid die we nog eens bevorderen door het organiseren van activiteiten en events. Dat kan zijn in de vorm van trainingen, bedrijfsbezoeken en dergelijke. We merken dat dat de samenwerking ten goede komt, en dat er op die manier een uitwisseling op gang komt. We willen ook graag dat alle aangesloten organisaties elkaar kennen, dus we creëren regelmatig gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Onlangs zijn we bijvoorbeeld bij Busch-Jaeger in Duitsland geweest, dat was een mooie dag. Normaal gesproken komt een installateur daar niet, wij hebben dat vanuit Elektrotransfer geïnitieerd.”

Inkopen van groot belang

Inkopen is iets waar je volgens Hogenes eigenlijk continue mee bezig moet zijn. “Net als marketing en de boekhouding is inkopen een vak. Prijzen, producten en technieken veranderen steeds, leveranciers komen en gaan, kortom: de wereld van de inkoop is enorm dynamisch. Installateurs houden zich over het algemeen het liefst bezig met hun eigen vak. Zij zijn goed in installeren, wij in inkoop. Wij zetten onze kennis en vaardigheden in en kunnen op die manier veel meer voor elkaar krijgen dan een enkel bedrijf. Het is dus slim als installateurs – voor wie inkoop geen kernactiviteit is – dat uitbesteden.”
Praktisch gezien gaat het als volgt: Elektrotransfer maakt met de aangesloten installatiebedrijven afspraken over het af te nemen volume en zorgt ervoor dat de bedrijven tegen gunstige voorwaarden kunnen inkopen. De installateur koopt en betaalt rechtstreeks bij de aangesloten groothandel. Hogenes lacht: “Dat moet hij nog wel zelf doen, ja, iedere installateur doet zijn eigen bestellingen. Maar wij hebben de onderhandelingen gedaan, daar heeft hij geen omkijken naar, hij profiteert er alleen maar van.”

Gerelateerde artikelen