​‘Industrie kan 20 procent besparen op energiekosten’

Erik op 10 december 2015 | 2 minuten leestijd
De Nederlandse industrie kan ongeveer 20 procent besparen op energiekosten. Hoe? Door gebruik te maken van energiezuinige elektrische aandrijfsystemen. Dit blijkt uit projecten in het kader van een Green Deal met het ministerie van Economische Zaken. Industriële bedrijven maken hier vooralsnog echter weinig tot geen gebruik van, aldus Uneto-VNI op haar website.

Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI, en Piet Tak, bestuurslid van producentenorganisatie FEDA, overhandigden op 8 december het eindrapport van de Green Deal Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen aan Meindert Smallenbroek, directeur Energie & Omgeving bij het ministerie van Economische Zaken. Om de energiebesparing in de industrie nog verder terug te dringen willen beide partijen nog een Green Deal maken.

De eerste Green Deal leverde 35 energiebesparingsprojecten op in uiteenlopende branches. Hiermee werd ongeveer 15 procent aan energiebesparing gerealiseerd. De individuele projecten leverden besparingen op van 6 tot wel 40 procent.

Besparingen

De besparingen werden gerealiseerd door aandrijvingen van productieapparatuur, ventilatoren en pompen te voorzien van moderne frequentieregelaars. Hierdoor worden apparaten nauwkeuriger aangestuurd, waardoor ze minder energie verbruiken en minder slijten.

De toepassing van extra efficiënte motoren en componenten en het optimaliseren van aandrijfsystemen kunnen extra energiebesparing opleveren. Daarnaast leveren verbeterde aandrijfsystemen productiviteitsverbetering en verlaging van de onderhoudskosten op, waardoor het rendement op de investering verder toeneemt.

Verlening

Uneto-VNI en FEDA hopen dan ook op een verlenging van de Green Deal, omdat het een grote bijdrage kan leveren aan verdere terugdringing van de CO2-uitstoot.

Gerelateerde artikelen