Inchecken met smartphone in opkomst

Erik op 29 mei 2017 | 2 minuten leestijd
De smartphone is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bijna negentig procent van alle Nederlanders heeft een smartphone en heeft deze ook bijna altijd bij zich. Daar willen verschillende providers gebruik van maken en zij komen met steeds meer opties om smartphones te gebruiken in plaats van plastic pasjes.

Eén van die opties is het in- en uitchecken bij het gebruik van het openbaar vervoer. Onder de naam OV-chip mobiel zijn verschillende providers en vervoerders bezig met een proef wat volgens hen een nieuwe manier van reizen is die momenteel voor maximaal 10.000 mensen beschikbaar is. De bedrijven zijn momenteel bezig met het verzamelen van personen die mee willen doen aan de proef. “Ben jij één van de 10.000 mensen die als eerste gaat starten met OV-chip mobiel? Leuk dat je meedoet”, schrijven zij op hun website. “Met OV-chip mobiel check je in en uit met je smartphone bij alle OV-bedrijven in Nederland.”

Android

Momenteel kunnen alleen Android-smartphone met een abonnement bij Vodafone, KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom deelnemen aan de proef. Gebruikers kunnen tips en suggesties delen om het systeem verder te verbeteren. Keerzijde is wel dat het systeem nog niet altijd optimaal werkt.

Voordelen van het reizen met een smart Phone is volgens de betrokken partijen dat gebruikers eenvoudiger kunnen in- en uitchecken. Daarnaast is er een speciale app ontwikkeld waarop te zien is  of je in- of uitgecheckt bent, het actuele saldo en de gemaakte reizen. Ook krijgt de gebruiker een melding als er niet is uitgecheckt.

Nu nog gratis

De nieuwe service is op dit moment nog gratis, maar in de nabije toekomst zal de dienst worden aangeboden tegen een kleine vergoeding. Het toevoegen van een abonnement op de kaart kan in dit stadium nog niet. Klanten rijden altijd vol tarief. Reizen met korting of met een NS business card wordt later dit jaar of in 2018 uitgerold.  

Gerelateerde artikelen