Imtech: de ondergang van een installatiereus

Casper op 8 oktober 2015 | 3 minuten leestijd
Imtech, de installatiereus uit Gouda, ging eerder dit jaar failliet. Hoe kwam het faillissement van deze technische dienstverlener tot stand? En wat zijn de consequenties? In deze terugblik zet Elektrotechniek365.nl het voor u op een rijtje.

De technische onderneming met het Goudse hoofdkantoor was al sinds 2013 veelvuldig in het nieuws, veelal vanwege dubieuze feiten die aan het licht kwamen. Feiten die uiteindelijk hebben geleid tot de ondergang van het bedrijf: op 13 augustus 2015 verklaarde de rechtbank van Rotterdam het bedrijf failliet.

Frauduleuze praktijken
De donkere wolken begonnen zich samen te pakken in februari 2013. De dienstverlener bracht toen naar buiten dat er problemen waren in Polen. Daar was sprake van fraude bij de bouw van een pretpark, wat leidde tot een afschrijving van ruim honderd miljoen euro. Ook rondom Poolse projecten met bio-centrales was sprake van grootschalige fraude. Hoewel Imtech aangaf dat haar financiële positie stevig genoeg was om de activiteiten voort te zetten, kelderde het Imtech-aandeel door deze informatie naar de helft van de eerdere waarde.

Reeks van onthullingen

 Na deze onthulling kwam er nog een flinke reeks zaken boven water die Imtech in een steeds minder gunstig daglicht stelden. Zo bleek de echtgenote van topman Van der Bruggen aandelen te hebben in het eerder genoemde pretpark. Daarnaast kwam in oktober 2013 naar buiten dat ook Imtech Duitsland zich schuldig had gemaakt aan fraude. Al met al leidden de wantoestanden bij projecten in Polen en Duitsland ertoe dat de onderneming 370 miljoen euro af moest schrijven.

Als klap op de vuurpijl bleek dat ook bij Imtech Zwitserland praktijken speelden die niet door de beugel konden; er zou sprake zijn van chantage van ambtenaren en oplichting van de overheid in de vorm van valse facturen.

Aandeel naar dieptepunt

De genoemde fraude betekende voor Imtech afschrijvingen van honderden miljoenen. Waar een Imtech-aandeel in 2013 ruim tien euro waard was, daalde de waarde in juni 2014 tot de status van ‘pennystock’: minder dan een euro waard. Was de technisch dienstverlener eerder AEX-genoteerd, sinds 2014 moest Imtech genoegen nemen met een minder hoog aangeschreven Midkap-notering. Uiteraard zette de onderneming alles op alles om de dreigende ondergang af te wenden. Uiteindelijk bleek een faillissement echter onvermijdelijk.

Stand van zaken

Meteen na het faillissement zijn de divisies Marine en Nordic (gedeeltelijk) verkocht. Dit zou moeten resulteren in het behoud van 7.300 van de meer dan 22.000 banen. In Nederland gaat het hierbij om circa 1.300 arbeidsplaatsen.

Begin september meldden de curatoren dat het faillissement van de Imtech-holding in Nederland heeft geleid tot het verlies van ruim duizend banen, waarvan zeventig op het Goudse hoofdkantoor. Over het eveneens failliet verklaarde Imtech Industrial Services BV spraken de curatoren de hoop uit dat een groot deel van de 900 werknemers in dienst kan blijven bij eventuele kopers. Het faillissement leidt niet alleen tot een direct verlies aan werkgelegenheid; er zijn in de branche ook zorgen over de impact op andere bedrijven. Het uiteindelijk effect van het faillissement is dan ook pas op termijn te overzien.