​Ikea-meubilair zet warmte om in stroom

Erik op 3 december 2015 | 2 minuten leestijd
Ons huis produceert veel warmte, dat voor het grootste deel verloren gaat. Twee studenten van de Universiteit van Kopenhagen hebben daarom, in opdracht van Ikea, meubilair ontwikkeld dat een gedeelte van die warmte gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De ontwikkelaars, Sergey Komardenkov en Vihanga Gore, noemen hun product Heat Harvest (Warmte Oogst, red.). Het product kan zelfstandig fungeren, maar kan ook geïntegreerd worden in bijvoorbeeld een tafelblad. Heat Harvest vangt de warmte op van alledaagse objecten, zoals een koffiekan, koekenpan of televisie, en zet dit om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan vervolgens hergebruikt worden voor, bijvoorbeeld, het opladen van je telefoon.

De technologie maakt gebruik van een simpel natuurkundig principe: dat temperatuurverschil tussen twee oppervlakken elektriciteit kan genereren.

Twee producten

“We hebben twee producten in ons hoofd waarin deze technologie goed tot zijn recht komt”, zegt Vihanga. “De eerste is een tafelblad die de hitte van objecten verzameld die erop worden gezet. Denk hierbij aan een kom met soep of een ovenschaal. Het tweede product is een kussen dat je onder een televisie of ander apparaat kan leggen en de warmte oogst dat het apparaat in kwestie produceert.

Hoeveel energie het product daadwerkelijk kan opleveren, is vooralsnog onbekend.

Bekijk hier een video over Heat Harvest:

Gerelateerde artikelen