Ik ga aan het werk en ik neem mee …

Een elektrotechnisch installateur vertrekt nooit naar een klant zonder zijn … . Vul maar in, het kan van alles zijn. Thermosfles, mobiele telefoon, lasdozen, kabelschoentang, bandaardklem, installatiedraad, en ga zo maar door. Natuurlijk zijn er een heleboel dingen die je in elke bus terug zult vinden. Toch hebben installateurs zo hun voorkeuren en eigenaardigheden.

Smartphone

Ruben Bonk, eigenaar van Bonk Elektro in Deventer, maakt de zin heel stellig af: “Ik neem altijd mee … mijn smartphone. Ik kan echt niet zonder, want ik doe er alles mee. Het is mijn agenda, ik mail en bestel er materiaal mee, ik gebruik het als adresboek en navigatiesysteem. Er zijn verschillende apps die ik dagelijks gebruik, zoals Solar Edge waarmee ik in één oogopslag kan zien of alle zonnepanelen goed functioneren. Ook heel handig is de barcode scanner. Daarmee kan ik bijvoorbeeld direct garantie op zonnepanelen aanvragen.”

Kniptang

Ook het antwoord van Rick Veenstra van Ritske Elektrotechniek in Leiden is kort maar krachtig. “Mijn kniptang.” Rick gebruikt meerdere soorten, de meeste zijn van Knipex. “Vooral bij renovaties zijn ze onmisbaar”, zegt hij. “Ik heb bijvoorbeeld een multifunctionele elektro-installatietang. Daar kun je platte en ronde materialen mee vastpakken, je kunt ermee buigen, ontbramen, kabels strippen en knippen, en adereindhulzen mee krimpen. De kwaliteit is uitstekend, ik gebruik die tang al jaren. Hij is gemaakt van speciaal gehard staal. Prettig aan deze tang is dat hij een mechanisme – een openingsveer – heeft waardoor je iets kunt vastpakken zonder dat de tang met de snijkanten open gaat. Heel veilig dus.”

Porselein

“Ik heb altijd een aantal porseleinen schakelaars bij me”, zegt elektricien Jos Krevels. “Dat komt omdat ik veel renovaties doe. Bij een oud huis vind ik dat het karakter van zo’n pand goed naar voren komt als je op details let. Veel mensen denken dat er niet meer aan porselein te komen is, en gaan dan voor een moderne oplossing. Als ik laat zien dat er verschillende soorten schakelaars van porselein zijn, dan zijn de meesten zo om. Het heeft een nostalgische uitstraling die direct een bepaalde sfeer oproept.”

Bus

ZZP’er Gerard Berends van het gelijknamige Klus- en kleinbouwbedrijf in Twello kan niet zonder zijn bus. “Alles zit erin”, zegt hij. “Het is mijn werkplaats op wielen. Van materiaal tot reservekleding, van gereedschap tot koffiezetapparaat: alles is aan boord. Als je bij mensen thuis werkt, kun je nog wel eens ergens om vragen of iets lenen. Maar werk je op een bouwplaats of bij een renovatie terwijl de bewoner tijdelijk elders zit, dan moet je alles echt zelf bij je hebben.”

Elektrabuizen

Elektromonteur Mourad Dokan heeft altijd een ruime voorraad elektrabuizen bij zich. “Ik denk dat ik behoorlijk veel meer buizen in en op mijn bus heb dan de gemiddelde collega”, lacht hij. “Er zijn verschillende maten/diameters en verschillende soorten. Je hebt harde buizen, maar ook flexibele en er zijn PE mantelbuizen. Kabelgoten en kabelkokers heb ik ook altijd bij me, om (elektra)kabels weg te werken die niet in de muur kunnen. Ik wil niet mis grijpen, daarom die hoeveelheid.”


Gerelateerde artikelen