​Hydricity: zonnewarmte en waterstof in één energiesysteem

Erik op 16 december 2015 | 2 minuten leestijd
Een internationaal team van wetenschappers heeft een nieuw energiesysteem ontwikkeld, dat zowel zonlicht als waterstof gebruikt om energie op te wekken. De naam? Hydricity.

Voor zover we weten zijn er twee manieren om energie op te wekken door middel van de zon: via de PV-cellen in zonnepanelen en via thermische zonnecentrales.

Combinatie

Thermische zonnecentrales gebruiken de warmte van de zon om water te verwarmen. De stoom die hierdoor ontstaat, wordt gebruikt om turbines aan te drijven. Deze manier van energie opwekken is minder efficiënt dan een standaard zonnepaneel en werkt alleen bij direct zonlicht. Daarom vinden we deze centrales alleen in delen van de wereld waar de zon in overvloed schijnt.

Maar wat als thermische zonnecentrales gecombineerd worden met faciliteiten die waterstof als brandstof produceren? Volgens het team van wetenschappers neemt de efficiëntie van beide vormen van energieopwekking dan enorm toe. Een energiesysteem dat beide vormen van energieopwekking integreert, kan namelijk stoom gebruiken om direct elektriciteit op te wekken, maar ook waterstof produceren en opslaan voor later gebruik.

Efficiënter

De efficiëntie die de wetenschappers met hun systeem bereiken, liegt er niet om. Ze claimen namelijk een zon-naar-elektriciteit efficiëntie te kunnen bereiken van 35 procent, in een cyclus van 24 uur. Waterstof speelt hier een belangrijke rol in, omdat het ingezet kan worden wanneer de zon ondergaat. Hierdoor hoeven de turbines niet te worden stopgezet.

Momenteel hebben de wetenschappers slechts gesimuleerde modellen van hydricity geproduceerd. De volgende stap is het realiseren van real-life experimenten met hun wellicht baanbrekende technologie.

Gerelateerde artikelen