Hybride energieopwekking

Casper op 24 juli 2014 | 3 minuten leestijd
Consumenten en bedrijven worden zich steeds meer bewust van het belang van duurzame energie. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar vaak ook goed voor de portemonnee. De installaties die gebruik maken van duurzame bronnen leveren echter nog niet altijd genoeg rendement op. In dat geval is hybride energieopwekking een oplossing.

Technologie voor duurzame bronnen nog niet klaar

Ook de regering wil middels het Energieakkoord en subsidies zorgen voor verduurzaming van de energiebranche. Veel van de installaties die nu nog fossiele brandstof gebruiken, zullen in de komende decennia vervangen worden door installaties die draaien op duurzame bronnen. De technologie die zorgt voor duurzame energieopwekking is echter nog niet vervolmaakt. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds lastig om de energie van windmolens langdurig op te slaan om te gebruiken voor windstille dagen. Dat betekent dat de huidige vraag naar energie nog niet geheel door duurzame bronnen geleverd kan worden.
 

Groeiende vraag baar hybride installaties

In de installatiebranche ziet u steeds meer nieuwe technologieën die gebruik maken van hybride energieopwekking. Dat wil zeggen dat zowel fossiele als duurzame energieopwekking naast elkaar bestaan in één enkele installatie. In de consumentenmarkt gaat het dan bijvoorbeeld om warmtepompen, zonnepanelen of houtkachels in combinatie met een traditionele cv-installatie, waarbij het gas of de elektriciteit alleen aanspringt als de aardwarmte, zon of het hout niet voldoende warmte oplevert. Nieuw op dit gebied zijn installaties die gebruik maken van zonne-energie-installaties die aangesloten kunnen worden op dieselinstallaties of warmtepompen, die zelfs op drie vormen van energie kunnen draaien.

De verwachting is dat de hybride installaties een grote opmars zullen maken, zeker in de consumentenmarkt, omdat de investering in hybride energieopwekking relatief lager is dan investering in een volledig duurzaam systeem.

Is hybride energieopwekking een tussenfase?

De vraag is of deze installaties slechts een tussenfase zijn en of hun gebruik zal ophouden zodra de écht duurzame oplossingen voorhanden zijn (en te betalen zijn). Voor de energie-intensieve industrie zal dit zeker zo gelden. Daar zijn investeringen die meteen zorgen voor duurzame en goedkopere energie vaak minder een probleem, omdat het al snel rendabel wordt om van de duurder wordende fossiele brandstoffen af te stappen.

In de consumentenmarkt geldt echter dat er een constante vraag is naar milieuvriendelijkere en goedkopere manieren van energieopwekking. Installaties die aan die vraag kunnen voldoen, hebben dus (voorlopig nog) een gouden toekomst. Ondertussen verder werken aan het verbeteren van volledig duurzame energie-installaties verzekert de branche in ieder geval van werk in de komende eeuw.