Huurders nul-op-de-meter-woningen staan in de kou

Erik op 14 maart 2016 | 2 minuten leestijd
​Nul-op-de-meter-woningen kampen nog te veel met kinderziektes. Het project van verschillende corporaties en bouwers voor huurwoningen die extra duurzaam zijn, leidt nu nog te veel tot ontevreden bewoners. Dat blijkt uit onderzoek van radiostation BNR.

Over vier jaar, in 2020, moeten meer dan 100 duizend nul-op-de-meter-woningen klaar zijn en van dat aantal worden er sommige nu al bewoond. De huurders zijn alleen niet tevreden. De kosten zijn te hoog, verbouwingen duren te lang en het woongenot valt tegen, geven zij aan.

Beloftes niet waargemaakt

De beloftes die aan hen werd gedaan voordat zij de woning betraden waren rooskleuriger: de verbouwing was snel af, meer woongenot en de kosten blijven gelijk of zouden dalen. Op verschillende plekken gaat het mis, lieten bewoners weten aan BNR. “Dit hele huis is ziek, want niets klopt”, laat een bewoner weten. “De verwarming moet de hele dag op 20 graden staan. Dat lijkt mij niet goed voor het milieu.” Een andere huurder vindt het wooncomfort belabberd. “Als de verwarming aanslaat, is het alsof je continu een afzuigkap aan hebt staan. Dat noem ik geen wooncomfort.” De vereniging van huurders en de woonbond herkennen de klachten. Eerder werd al bekend dat onder meer het project in Tilburg tegenvalt.

Positieve feedback

Stroomversnelling, het project achter de nul-op-de-meter-huizen, ziet de klachten als positieve feedback. “Wij zijn als Stroomversnelling blij met die klachten”, vertelt voorzitter Leen van Dijke. Volgens haar zit het project in een uitprobeerfase en kan de stroomversnelling de klachten gebruiken voor betere huizen. Daarnaast draaien corporaties en bouwers op voor eventuele hogere kosten.

Doel

Het doel van De Stroomversnelling is om de energierekening van de huizen naar nul euro terug te brengen. De huurder betaalt een toeslag aan de corporatie waar zij normaal gesproken de energierekening betalen. Het toeslagbedrag investeren de corporaties in isolatie en zonnepanelen.

Energie-akkoord

Het project maakt deel uit van het energie-akkoord dat vorig jaar werd getekend. De Stroomversnelling wordt zodoende ook gesteund door minister Stef Blok van Wonen.