Human capital agenda speerpunt in E-Future Arena op Elektrotechniek 2013

Casper op 2 september 2013 | 3 minuten leestijd
Elektrotechniek moet samen met onderwijs aantrekkelijkheid opleidingen veel breder benadrukken.

De human capital agenda voor de sector elektrotechniek is een van de thema’s in de E-Future Arena op de vakbeurs Elektrotechniek, van 30 september tot en met 4 oktober in de Jaarbeurs Utrecht. Niet alleen de elektrotechnische bedrijven hebben in de toekomst veel meer technisch geschoolde medewerkers nodig. Willen belangrijke transities waar we in Nederland voor staan, zoals e-mobility, een kans van slagen hebben, dan moet het aantal elektrotechnisch opgeleide mensen toenemen, van mbo tot en met universitair niveau.

Bredere doelgroep
Jentje Bootsma, manager education bij de elektrotechnische handelsorganisatie Cito Benelux, zou in Utrecht het liefst samen met het onderwijs een aparte hal inrichten waar de totale branche laat zien hoe interessant elektrotechniek is. Dat achter alles wat we vandaag de dag zo vanzelfsprekend vinden, van smartphone tot en met elektrische auto, techniek schuil gaat. “Daarmee zouden we niet alleen jongeren die al een technische studie volgen moeten prikkelen, maar een veel bredere doelgroep moeten raken.”
 
Grote veranderingen
Het probleem van te weinig technici los je niet zomaar op en de komende jaren heeft de branche veel nieuwe medewerkers nodig. Niet alleen om de uitstroom van de babyboomers op te vangen. Ook omdat Nederland voor grote veranderingen staat. Denk aan de opkomst van elektrisch rijden. Of de overschakeling naar meer wind- en zonne-energie. De bouw van slimme elektriciteitsnetten zodat we de hernieuwbare energie efficiënter gebruiken. Achter de cloudoplossingen die we met onze smartphones gebruiken, gaan datacenter schuil die op hun beurt enorme hoeveelheden energie verbruiken. Ook dat is de wereld van elektrotechniek. En wat te denken van de machine-industrie waar informatietechnologie doordringt in machines en installaties? Al deze megatrends vragen om elektrotechniek.
 
E-Future Arena
Dat is precies de reden waarom de Federatie Elektrotechniek Fedet en VNU Exhibitions het onderwerp human capital agenda in de E-Future Arena aandacht geven. Het gaat allereerst om een grotere instroom van jongeren. “Gelukkig begint de wereld om ons heen dit te erkennen”, constateert Hans Segers, directeur van KWX. Voor het eerst sinds jaren hebben zich dit jaar meer jongeren ingeschreven voor een technische hbo- en universitaire studie. 
Segers ziet dit als een overwinning voor de volhardendheid waarmee de sector de voorbije jaren aandacht vraagt voor techniek als baanzekere en boeiende sector. Er ligt een enorm potentieel voor de hele groep van monteur tot engineer. “De banen in onze sector die niet bouw gerelateerd zijn, zijn grotendeels overeind gebleven in de crisis.” De toegenomen interesse voor technische studies is te danken aan de lobbycampagnes en wellicht voor een deel aan de crisis. Jongeren en vooral hun ouders zien dat de industrie nog steeds werkgelegenheid biedt.

> Lees hier het gehele persbericht