Huiseigenaren gaan kosten gasafsluiting eerlijk delen met netbeheerder

Erik op 15 juli 2019 | 3 minuten leestijd
Huiseigenaren die definitief van het gas af gaan, krijgen doorgaans een pittige rekening van de netbeheerder op hun bordje. Netbeheer Nederland adviseert minister Wiebes deze kosten voor de helft te socialiseren. Wel vindt Netbeheer Nederland dat moet worden voorkomen dat dat afnemers straks helemaal niets hoeven te betalen.

De prijs voor vrijwillige afsluiting van het gasnet, liegen er niet om. Omdat er het nodige graafwerk bij komt kijken, kunnen de kosten voor de kleinverbruiker daarvoor al gauw oplopen richting de 600 euro. Een boete voor goed gedrag, zo oordeelde de Tweede Kamer recent. Het parlement ziet liever dat de kosten voor verwijdering worden verdeeld door de helft van het bedrag te socialiseren. Eerder noemde minister Eric Wiebes tijdens het Kamerdebat in maart de afsluitkosten al een dilemma. ‘Iedereen ziet dat het onredelijk voelt als je de kosten bij de een neerlegt, maar het is ook onredelijk om er alleen de ander voor op te laten draaien.’ De minister vroeg daarop Netbeheer Nederland  met een voorstel hiertoe te komen.

Tijdelijk

Dat voorstel ligt er dus nu en in het voorstel worden de kosten eerlijk gedeeld. Als het aan de koepelorganisatie ligt, wordt de Tarievencode gas zo gewijzigd dat 50 procent van de verwijderingskosten via de zogenoemde periodieke aansluitvergoeding in rekening wordt gebracht bij alle afnemers samen. Voorlopig althans, want Netbeheer Nederland benadrukt dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. Voor de lange termijn ziet Netbeheer veel meer in een wijkaanpak, waarbij gemeenten aangeven welke buurten van het gas gaan en welke niet.’ In dat laatste geval is het onwenselijk dat klanten worden gestimuleerd het gasnet te verlaten,’ stelt Netbeheer Nederland in haar advies.

Het kenniscentrum en de belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruikers in Nederland, EMW, staat enigszins kritisch tegenover de plannen. Volgens EMW is de gedeeltelijke socialisering van de kosten in strijd met ‘het principe van kostenveroorzaking’ doorgaans een belangrijk uitgangspunt bij codewijzigingen. Ook spreekt EMW haar zorgen uit over de effecten van het voorstel voor bedrijven met meerdere kleinverbruikersaansluitingen. Het is nog niet duidelijk wat voor deze bedrijven de gevolgen zijn.

Nul betaling

Zo’n 75 particulieren zouden erin geslaagd zijn hun woning gasloos te maken zonder de rekening van de netbeheerder te betalen. In veel van deze gevallen is wel geprobeerd de consument te overtuigen akkoord te gaan met betaling, maar woningeigenaren die daar niet op ingingen hoorden er na enige tijd niets meer over. Dat heeft vooral te maken met de wet- en regelgeving die op dit punt niet eenduidig is. Netbeheerders zouden het daardoor niet aandurven de zaak dusdanig op de spits te drijven dat er een rechter aan te pas moet komen. De netbeheerders zelf zijn van mening dat zij wel het recht aan hun zijde hebben. Recent kondigden zij daarom aan, indien nodig, alsnog incassoprocedures te starten. Netbeheer Nederland wijst er nog eens expliciet op dat bij definitieve beëindiging van de gaslevering de aansluiting moet worden verwijderd en dat de bewoner voor de helft van de kosten moet opdraaien. 

Gerelateerde artikelen