HRe-ketel: w met een flinke component e

Erik op 5 januari 2016 | 4 minuten leestijd
​Een HRe-ketel (of micro-WKK) wekt warmte en elektriciteit op en is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in woonhuizen. Een HRe-ketel verbruikt voor het opwekken van warmte meer gas dan de gewone ketel, maar daarmee produceert hij ook ruim 2000 kWh aan elektriciteit. Dat kan per jaar netto wel 850 kg CO2 schelen. Maar is zo’n gecombineerde ketel nou meer een w- of een e-apparaat?

“Meestal komt een HRe-ketel voor een consument in zicht als er een ketelvervangingsmoment  is”, zegt Marco Bijkerk, manager innovative technologies bij Remeha. “En op dat moment zit altijd de w-installateur aan tafel, nooit de e-installateur. De eVita van Remeha is een HRe-ketel. De materie van de HRe-ketel is iets complexer vanwege de e-component, maar de aansluitingen van het toestel zijn exact hetzelfde als de van de HR-ketel. Volgens de NEN 1010 hoeven er geen andere eisen aan gesteld te worden, mits je niet meer dan 1 kilowatt levert en dat gebeurt niet. Het blijft dus een w-verhaal.”

Training

Bijkerk: “We geven installateurs wel een aparte training want het is toch nieuwe technologie en onder de motorkap zie je meer dan bij de HR-ketel. We vinden het belangrijk dat de installateur er wat vanaf weet, dat je de verschillen kent. Het is voor ons als fabrikant een garantie dat de toestellen goed worden opgehangen. Het is zo dat elke w-installateur zich bij ons kan melden voor een gratis training. Eigenlijk is dat niet zo bijzonder, een fabrikant verzorgt voor alle typen ketels instructiebijeenkomsten en cursussen. Wij doen dat dus ook voor onze HRe-ketel eVita. Inmiddels zijn er een kleine honderd installateurs gecertificeerd, waarvan een groot deel in de regio Gelderland omdat daar op het moment een subsidieregeling van kracht is.”

Schakelen tussen elektriciteit en gas

Marco Bijkerk: “In het kader van de duurzame energietransitie is de HRe-ketel een mooie ontwikkeling. De infrastructuren voor gas en elektriciteit zijn in Nederland uitstekend dus wij zien een grote toekomst in een combinatie daarvan. Dat betekent dat je apparaten nodig hebt die kunnen schakelen tussen elektriciteit en gas en daar is de HRe-ketel een typisch voorbeeld van. Ik denk dat HRe, na VR en HR, de nieuwe generatie Cv-ketels is.” 

Mooi idee

Martijn Verspeek van Installatiebedrijf Verspeek: “Ik merk dat wij als w-installateur steeds meer te maken krijgen met e. De HRe-ketel is daar een voorbeeld van. Ik heb er natuurlijk van gehoord, maar heb me nooit in de werking ervan verdiept, laat staan er een geplaatst. Het idee van een ketel die stroom op kan wekken is mooi. De verhouding verduurzaming en terugverdientijd enerzijds en storingsgevoeligheid, hoge onderhoudskosten en levensduur anderzijds is in mijn ogen wel een aandachtspunt.”  

Fenomenale techniek

Leo de Groot van Waterland Installatietechniek: “De techniek is fenomenaal, zo’n Stirlingmotor is voor een techneut echt smullen. Ik ben gecertificeerd en heb tot nu toe één HRe-ketel geplaatst. Jammer, want het product is absoluut goed. Ik denk dat de HRe-ketel een beetje in de schaduw is komen te staan van PV-panelen. Daar zijn er in de afgelopen vijf jaar enorm veel van geplaatst. Ze zijn makkelijk en snel te installeren en wekken veel stroom op voor een relatief lage prijs. Ook de warmtepomp is een concurrent. Om bij consumenten de interesse voor de HRe-ketel te wekken, moet de prijs omlaag. Subsidies kunnen mensen ook over de streep trekken. Ik hoop er het beste van, want het principe is prachtig en past in de streven naar duurzame technologische oplossingen voor de toekomst.”

HRe eVita open.jpg

Gerelateerde artikelen