Houtkachels en ongevallen met koolstofmonoxide veel besproken in 2015

Erik op 1 januari 2016 | 3 minuten leestijd
​Nu we 2015 achter ons hebben gelaten is het tijd om ons te richten op het nieuwe jaar: 2016. Allereerst willen we graag gebruik maken van de mogelijkheid om iedereen een goed, succesvol en gezond 2016 te wensen.

Het jaar 2015 was een jaar waar langzaamaan weer naar boven kon worden gekeken aangezien de economie langzaam aantrekt. Die trend kwam ook terug in de artikelen die werden geplaatst en gelezen op onze website. Echter ging de meeste aandacht uit naar regelgeving omtrent houtkachels en koolstofmonoxide. Het meest gelezen artikel ging over dit onderwerp.

Onderzoek GGD

Uit onderzoek blijkt namelijk dat rook die uit kachels komt schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zo viel te lezen: “GGD Groningen heeft samen met de GGD’s van Drenthe en Friesland en de Universiteit van Utrecht onderzoek gedaan bij tien gezinnen met ernstige overlast van houtrook. Bij acht van de tien gezinnen was de hoeveelheid fijnstof hoger dan de advies-waarde van de Wereldgezondheidsorganisatie.”

Kritiek op installatiebranche

De installatiebranche werd bekritiseerd door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. In de door de raad gepubliceerd onderzoek was te lezen dat ongevallen met koolstofmonoxide vaker voor komt dan gedacht. “Voorheen werd gedacht dat ongevallen met koolmonoxide vooral voorkwamen bij oude geisers of slecht onderhouden cv-installaties. Nu blijkt dat veel ongelukken met koolmonoxide juist gebeuren met moderne en goed onderhouden installaties. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat 46 procent van de ongevallen met koolmonoxide gebeuren met een cv-installatie.” Uneto-VNI gaf aan maatregelen te nemen tegen het rapport. Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI benadrukte dat het overgrote deel van de installateurs de zaken wél goed voor elkaar heeft. “De installateurs die lid zijn van Uneto-VNI hebben miljoenen cv-ketels en geisers in onderhoud. Verreweg de meeste bedrijven leveren iedereen dag opnieuw goed, veilig en verantwoord werk af. Maar dat is voor ons niet genoeg. Ieder ongeluk is er één te veel.”

Veel reacties

Dit artikel deed veel stof opwaaien en mening bezoeker liet een reactie achter waarbij voornamelijk de certificering van de verschillende ketels vaak werd besproken. De bezoekers waren stellig. Een van hen liet weten: “Stop de verkoop via internet, zorg dat je alleen ketels kan kopen als je ingeschreven bent bij de KVK. Wees strenger met de garantie bewijzen, niet afgegeven door een erkend bedrijf dan geen garantie. “

Duurzaamheid

Het afgelopen jaar was ook duurzaamheid een veel besproken onderwerp. Zo werd het verwarmen door middel van infraroodpanelen besproken. “Wonen zonder gas is de toekomst. Over een aantal jaar worden woningen niet langer verwarmd met gas, maar door elektriciteit, opgewekt uit de zon.” Ook trok het artikel over het thermisch opslagsysteem Ecovat veel belangstelling. En gelukkig was er ook goed nieuws over houtkachels door de opkomst van dit nieuwe product.

We hopen u ook in 2016 weer veelvuldig te mogen te begroeten op onze website en vernemen graag uw reacties op de artikelen en/of over de zaken die u, als installateur, bezighouden.

Gerelateerde artikelen