Hot hot hot: de Sunshower

Casper op 6 april 2017 | 3 minuten leestijd
Is het een zonnebank of is het een douche? De sunshower is een combinatie, zonnen terwijl je doucht en douchen terwijl je zont. Nu de economie aantrekt, geven mensen weer extra geld uit aan luxe. Een sunshower valt in die categorie: niet nodig, wel lekker, en past daarmee helemaal bij de wellness-trend.

Veel badkamerspecialisten en loodgieters zijn het vast al tegen gekomen: bij de renovatie van een badkamer kiezen veel mensen tegenwoordig voor een sunshower. Zo’n apparaat lijkt nog het meeste op een verticale zonnebank. Ze zijn te koop als opbouw- en als inbouwvariant. Voordelige keuze is de half body sunshower, maar wie op en top luxe wil, kiest voor de full body sunshower. De bestaande douche kan gewoon in tact blijven.

Particulieren schaffen de sunshower meestal zelf aan, maar laten de installatie uit veiligheidsoverwegingen vervolgens liever over aan een vakman. In de praktijk komt het vaak voor dat klanten die een inbouwexemplaar willen tegelijk voor mooie inbouwkranen kiezen, bijvoorbeeld van Rada Sanitairtechniek. En dat mag diezelfde vakman natuurlijk ook installeren.

Wellness = de trend!

De trend in badkamerland is op dit moment wellness en health. In dat licht is de sunshower een mooie aanvulling. Het apparaat zorgt voor warmte, een goed humeur en de aanmaak van vitamine D. Op de sunshower zit een timer, na tien minuten schakelt hij vanzelf uit. Korter zonnen kan ook. Het infrarode licht stimuleert de spieren en is goed voor de bloedsomloop. Uit het oogpunt van gezondheid en het health-aspect kan een sunshower ook voor ouderen weldadig zijn en in zorgomgevingen worden ingezet.  

De ouderwetse zonnebank kan de deur uit. De sunshower bespaart niet alleen ruimte, maar ook tijd, want ‘douchen moet je toch’.

Installeren

Er zijn verschillende typen van het sunshower-apparaat. Sommigen hebben zowel een UV- als een infraroodfunctie. Anderen hebben alleen infrarood. De grootste variant is ruim 180 cm hoog, heeft vijf korte golf infraroodlampen van 500 watt en vier UV-lampen. Bij inbouw moet rekening worden gehouden met een inbouwdiepte. Voor het aan- en voeren van koellucht zijn ventilatiekanalen nodig. Tussen de glasplaat van de sunshower en de douchekop moet minimaal een halve meter afstand zijn. Let op als er ook al een stoomcabine in de badkamer aanwezig is, want niet alle typen sunshowers kunnen daarmee worden gecombineerd.

De stroomtoevoer (230V) gaat bij voorkeur door de achterwand maar kan ook via het plafond. Bij standaard installatie moet het stroompunt binnen vier meter vanaf de hoek zitten. De eindgroep heeft een aardlekschakelaar van 30mA. De vermogens van de verschillende typen verschillen onderling, bij het type Combi is het bijvoorbeeld 1995W. Het is niet per se nodig om een aparte groep te installeren, maar het is wel beter. In het geval van nieuwbouw of renovatie moet er een YmVK kabel (minimaal 2 x 1.5 mm²) worden gebruikt, of anders een vergelijkbare kabel met een harde kern. Leg in elk geval geen losse VD-draden in een buis.