Hogere efficiëntie zonneboiler door nanotechnologie

Erik op 5 december 2016 | 3 minuten leestijd
SPT Benelux uit Noordwijk is met een opvallend nieuw product op de markt: Surface Power HONE. Het is een paneel dat zijn energie uit het daglicht haalt met behulp van nanotechnologie. Door gebruik te maken van ‘vrij daglicht’ claimt het bedrijf van Stephan van Schie drie tot viermaal meer rendement te realiseren dan met gangbare zonne-energiesystemen.

Door gebruikmaking van de nanotechnologie claimt Van Schie met het daglichtenergiesysteem een veel breder spectrum aan licht om te zetten in warmte en met de nieuwste innovatie ook elektra. De omzetting gebeurt door enkel gebruik te maken van daglicht. Wat de technologie bijzonder maakt is dat de zonneboiler het bredere deel van het spectrum weet te pakken en de kleine hoeveelheden energie als het ware in blokjes opvangt en opstapelt. Van Schie: “In tegenstelling tot PV-panelen die afhankelijk zijn van intens licht is HONE vooral afhankelijk van het aantal lichturen en minder van intensiteit van het licht. In december zijn de dagen kort en vaak somber, maar omdat we dat andere gebruik maken van het lichtspectrum, weten we dit om te zetten in bruikbare energie. Het licht uit het spectrum dat andere fabrikanten verwaarlozen zet HONE om in warmte en elektra.”

Laminaire pomp

Het systeem van HONE verschilt ook van conventionele zonneboilers in de manier waarop de warmte wordt afgegeven. “Kleine temperatuurverschillen in de buis zetten zogeheten laminaire pompen in werking. Dankzij de nanotechnologie komt de stuwing van warmte vrijwel automatisch op gang.” Het systeem hoeft daardoor maar weinig gebruik te maken van hulpenergie dat het warme water naar het voorraadvat brengt, hierdoor halen wij een COP van boven de 200.

Volgens Van Schie heeft de techniek zich de afgelopen jaren volop bewezen in Engeland  en Ierland. “Het systeem heeft en een levensduur die gemakkelijk kan oplopen tot 50 jaar en in de tussentijd nauwelijks onderhoud nodig heeft. De daglichtcollectoren kunnen niet oververhit raken. “Ook bij koud en ijzig vriesweer is de efficiëntie van het systeem vele malen hoger. De gemiddelde delta T van HONE is groter dan die van traditionele thermische zonne-energie systemen. Bovendien, de operationele temperatuur van HONE is meestal het dubbele van thermische zonne-energie. Dat wil zeggen, als zonnewarmte 40 °C  levert, zal dat bij HONE 80 °C zijn. Het systeem kan als het moet de hele dag op alleen een kleine hoeveelheid licht draaien. Dus ook bij slechte  en variabele weersomstandigheden wordt nog steeds energie gewonnen.”

Besparingen

Sinds de introductie laten de reeds geïnstalleerde systemen in Nederland en België volgens Van Schie mooie besparingen  zien. “In Mijnsheerenland hebben we bijvoorbeeld een systeem geïnstalleerd met acht collectoren op het zuidoosten. Dit systeem voedt een 300 liter buffervat. Met dit systeem is het gasverbruik, voor zowel ruimteverwarming als warm tapwater, tot 60 procent teruggedrongen. Gemiddeld houden we rekening met een besparing van zo’n 50 tot wel 70 procent. Met HONE kunnen we van de traditionele cv-installatie een moderne hybride installatie maken.”

Naast het huidige HONE systeem zal in januari 2017 de eerste levering van een hybride oplossing voor zowel warmte en elektra beschikbaar zijn. Met deze nieuwe innovatie van  HONE,  levert Hone Benelux een totaaloplossing voor zowel cv, warmtapwater en all electric.

Om de Nederlands en Belgische markt goed te kunnen ondersteunen, zoekt Van Schie overigens nog  installateurs. “We zoeken dan ook per provincie drie a vier installateurs  die kwaliteit kunnen garanderen en qua organisatie capabel genoeg zijn om een dergelijk, nieuw concept te kunnen faciliteren.”

Gerelateerde artikelen