Hoe werkt crowdfunding van windmolens?

Erik op 23 december 2014 | 3 minuten leestijd
Volgens de kalender is het winter. Buiten is het grijs en miezerig en ook de wind doet flink zijn best. Geen ideaal weer voor de kerstvakantie, zou je zeggen. Toch zijn er mensen voor wie veel wind juist gunstig is; de zogenoemde ‘winddelers’. Zij hebben via crowdfunding één of meerdere aandelen gekocht in een windmolen. Meer wind betekent voor deze mensen meer stroom en dus meer rendement.

Bij crowdfunding van een windmolen kunnen particulieren winddelen kopen. Dat zijn een soort aandelen in een windmolen. Zij worden dan mede-eigenaar van de betreffende molen. Eén winddeel kost tussen de 200 en 500 euro. De exacte prijs van een winddeel wordt bepaald door de aanschafwaarde van de molen en het totale aantal winddelen. Elk winddeel levert naar verwachting jaarlijks ongeveer 500kWh aan stroom op. Ter vergelijking: het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden is 3.500kWh per jaar. Verder betalen de winddelers elk jaar circa 15 tot 30 euro (per winddeel) aan onderhoudskosten.

De opbrengst

Hoeveel rendement een winddeel precies oplevert, is afhankelijk van de wind. In een goed ‘windjaar’ zal de opbrengst wat hoger zijn dan de gemiddelde 500kWh, en in een slecht windjaar wat lager. De ‘zelf’ opgewekte windenergie (het totale aantal kWh van alle winddelen die men heeft aangekocht) wordt rechtstreeks in mindering gebracht op de jaarlijkse energierekening. Mocht dit meer zijn dan 100% van het eigen verbruik, dan wordt de overproductie door de energiemaatschappij vergoed.

De winddelen hebben een gegarandeerde minimale looptijd (bijvoorbeeld 20 jaar). Mocht de molen langer rendabel blijven, dan komt dat voordeel geheel ten goede aan de winddelers.

Zoete broodjes

Wie winddelen wil kopen, moet er snel bij zijn, want op is op. Er zijn zelfs al wachtlijsten voor geïnteresseerden. De windmolens, met aansprekende namen als De Trouwe Wachter, De Witte Juffer en De Jonge Held, gaan als zoete broodjes over de toonbank. Vaak is een windmolen al binnen enkele uren helemaal gefinancierd. En dan hebben we het toch over enkele miljoenen euro’s die door een paar duizend huishoudens worden geïnvesteerd.

Er zijn overigens wel beperkingen met betrekking tot het aantal winddelen dat men mag kopen. Grofweg geldt dat een huishouden maximaal 85% van het eigen energieverbruik mag kopen aan winddelen. Een gemiddeld huishouden, dat zoals eerder vermeld 3.500kWh per jaar verbruikt, mag voor maximaal 85% daarvan (dus voor 2975kWh) aan winddelen kopen. Deze uitkomst wordt naar beneden afgerond, hetgeen resulteert in maximaal 5 winddelen (5 x 500kWh = 2500kWh). 

Gerelateerde artikelen