​Hoe slim is een slimme thermostaat? (deel 2)

Erik op 28 april 2016 | 4 minuten leestijd
In het vorige deel van dit artikel kwam naar voren welke slimme thermostaten op de markt verkrijgbaar zijn, hoeveel ze kosten en hoe een slimme thermostaat huishoudens kan helpen om te besparen op energieverbruik. In dit artikel hebben we het over een aantal van de eigenschappen die zo’n slimme thermostaat ‘slim’ maken en over hoe je jouw klant kan helpen bij het maken van een goede keuze.

Alle slimme thermostaten zijn op afstand te bedienen via een app op je smartphone, tablet of computer. Dit is een handige uitbreiding op de normale klokthermostaat, waarmee de temperatuur op voorhand voor meerdere periodes per dag en voor alle dagen van de week kan worden ingesteld. Deze functie van de klokthermostaat is namelijk vooral handig voor huishoudens waar de dagen ongeveer volgens hetzelfde ingestelde patroon verlopen. Voor mensen met onregelmatige werktijden is het juist fijn dat als ze op hun werk vertrekken, ze via hun smartphone hun thermostaat kunnen bedienen, zodat het huis al lekker warm is als ze thuiskomen.

Sommige slimme thermostaten zijn uitgerust met een zelflerend vermogen, waardoor ze het leefpatroon van de gebruiker(s) kunnen leren. Wanneer mensen vaak op hetzelfde moment weer van werk/school thuiskomen en de verwarming hoger zetten, zal de slimme thermostaat hier na een tijdje automatisch op inspelen.

Aanwezigheidssensor

In dezelfde lijn ligt de slimme feature van aanwezigheidsdetectie. Anna, Easy en (binnenkort ook) ThermoSmart gebruiken de gps op de smartphone van de gebruikers om te bepalen of ze in de buurt van huis zijn (‘Geo-fencing’). Dit werkt logischerwijs het best wanneer alle gebruikers een gps-functie op hun smartphone hebben.

Nest gebruikt een bewegings- en omgevingslichtsensor en ICY E-thermostaat een bewegingssensor om te bepalen of mensen thuis zijn. Zijn de gebruikers in de buurt van het huis of al thuis, dan schakelt de thermostaat automatisch de verwarming aan in het hele huis. Merkt de thermostaat langere tijd geen beweging in huis of verliest hij contact met de gps in je smartphone, dan schakelt hij automatisch de verwarming uit.

Let wel, deze slimme features kunnen dan wel het comfort verhogen (mensen komen thuis in een heerlijk warm huis), maar echt energiezuinig is dat natuurlijk niet. Bovendien regelen deze thermostaten dat het in het hele huis warm is als mensen thuis zijn en dat is niet altijd nodig. Zone-regeling of warmteregeling per ruimte blijft het grootste bespaarpotentieel bieden.

Warm water

Hoe zit het met de controle van het warme water? Dit is met de meeste slimme thermostaten niet te regelen. Nefit Easy en ThermoSmart laten wél toe dat ingesteld kan worden op welke tijden er warm water in de boiler moet zitten. Deze slimme feature maakt het mogelijk om op stookkosten te besparen.

Domotica

Sommige thermostaten kunnen ook gekoppeld worden aan domotica. De SpIDer van Itho Daalderop regelt naast de temperatuur in verschillende zones bijvoorbeeld ook de ventilatie, geeft inzicht in de kwaliteit van de binnenlucht, regelt de koeling (in combinatie met een warmtepomp) en stuurt het energieverbruik van elektrische apparaten aan. SmartHome bedient naast de temperatuur ook de verlichting, zonwering, rookmelders en inbraakbeveiliging. Ook bij de E-thermostaat en Toon kan als extra optie voor het aan- en uitschakelen van verlichting en elektrische apparaten gekozen worden.

Keuzestress

Wanneer de klant interesse toont in een slimme thermostaat kan de keuzestress toeslaan: zoveel apparaten, zoveel features. Een belangrijk punt in het maken van een keuze: de verschillende thermostaten zijn niet in iedere situatie even geschikt. Zo is het type verwarming in huis een uiterst belangrijk aandachtspunt. Niet alle slimme thermostaten zijn compatibel met vloerverwarming, stadsverwarming, warmtepompen of zonnepanelen.

Nog een aandachtpunt is de wijze waarop de thermostaat de verwarmingsketel aanstuurt: aan/uit of modulerend (meestal door middel van het OpenTherm-protocol). Bij een modulerende aansturing kan de brander op verschillende intensiteiten aangestuurd worden (niet alleen maar aan of uit). Hierdoor is een constantere temperatuur met een lager gasverbruik mogelijk (maar wel een hoger stroomverbruik, want de ketel staat continu aan). Is de verwarmingsketel modulerend, dan is deze ook compatibel met een aan-uit-thermostaat (maar niet altijd omgekeerd).

Gerelateerde artikelen