Eén ding weet je zeker: als je het onderwerp van de diefstal openlijk bespreekt, weerhoudt dat de dader in veel gevallen van een volgende diefstal. Maar of je er dan ook achter komt wie de diefstal heeft gepleegd? Dat is de vraag. Stel jezelf de vraag: wat wil je bereiken? Diefstallen stoppen of de dader achterhalen en straffen?
Open kaart spelen: trek geen voorbarige conclusies
Voor medewerkers op een afdeling is onderling vertrouwen heel belangrijk. Zodra dat vertrouwen weg is, geeft dat bij mensen al snel een gevoel van onveiligheid. Dat is het laatste wat je wilt op een afdeling. Om de lucht te klaren, is het ‘in de groep gooien’ dus een reële optie.
Een paar tips over hoe je dit tijdens een werkoverleg kunt aankaarten:
- Benoem de gebeurtenis en vraag iedereen om er, om de beurt, op te reageren. Sommige medewerkers zullen hun eigen betrokkenheid ontkennen, andere brengen wellicht geruchten over mogelijke betrokkenen naar voren. Het kan in ieder geval opluchten om, in het bijzijn van alle collega’s, te zeggen hoe je er tegenaan kijkt. De kunst is dan om vooral goed te luisteren en niet zelf een oordeel te vellen.
- Door vooral te luisteren, weet je in ieder geval wat er speelt op je afdeling en in de organisatie. Bovendien hoor je welke emoties er spelen bij de medewerkers.
- Geef aan wat het beleid van het bedrijf is wanneer de dader bekend wordt. Dit kan, met oog op de toekomst een afschrikkende werking hebben.
Wat er ook uit het werkoverleg naar voren komt, trek in geen geval voorbarige conclusies! Een vermoeden van diefstal vraagt om grondig, maar ook integer onderzoek. Een valse beschuldiging van een medewerker kan heel veel schade aanrichten.
De dader achterhalen? Ga integer te werk
Vind je het toch het belangrijkst dat de dader op zijn/haar gedrag wordt aangesproken? Ga dan met je vermoedens naar een vertrouwenspersoon of iemand van personeelszaken. Zo kun je in vertrouwen je verhaal kwijt.
Besluit een medewerker personeelszaken om de kwestie serieus op te pakken en uit te zoeken? Houd er dan rekening mee dat je als leidinggevende van de afdeling nog wel betrokken bent, maar dat personeelszaken in zo’n geval vaak de leiding neemt in het onderzoek. Vragen die nu een rol gaan spelen:
- Wat zijn vermoedens en wat zijn de harde feiten? Hoe leg je de zaken rondom de melding van de diefstal vast voor dossiervorming?
- Hoe ga je het gesprek aan met de betrokkenen?
- Welke acties kun je als organisatie wel en niet ondernemen (bijvoorbeeld het al dan niet plaatsen van camera’s)? Wanneer wordt het verstandiger om de zaak over te dragen aan een extern onderzoeksbureau? En hoe stuur je zo’n bureau vervolgens aan?
- Wie maak je deelgenoot van je verkregen kennis en informatie? Wees heel zorgvuldig in de stappen die je zet, anders is het risico groot dat beide partijen ‘schade oplopen’.