​Hoe brandveilig zijn uw gebouwen?

Erik op 8 april 2016 | 3 minuten leestijd
Brandveiligheid is een essentieel onderdeel in het kader van de veiligheid van gebouwen. Gebouwbeheerders dienen te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en veelal aanvullende regelingen van verzekeraars. Bovendien is de veiligheid van het gebouw van belang voor huurders, werknemers of gebruikers.

Om te controleren of de bouwkundige, installatietechnische en organisatorische veiligheidsaspecten van gebouwen voldoen aan de gestelde normen is de NEN 6059 Brandveiligheid gepubliceerd. Dit is een norm om inzicht te krijgen in het niveau van brandveiligheid  van de gebouwen en de mogelijke uit te voeren vervolgacties. Deze methodiek bestaat uit twee delen: de nulmeting brandveiligheid bouwwerken ook wel brandscan genoemd en conditiemeting brandveiligheid bouwwerken.

Brandscan in het kort

Bij de nulmeting  gaat het om de totale brandveiligheid. Zoals bijvoorbeeld de compartimentering, overslag, brandwerendheid en vluchtwegen, waarbij de nadruk ligt op het ontwerp en realisatie van het bouwwerk. Tijdens de meting worden tekortkomingen op gebied van brandveiligheid geïnventariseerd. Getoetst wordt binnen de wettelijke kaders van het Bouwbesluit 2012 voor nieuwbouw en bestaande bouw , Arbeidsomstandighedenwet 1998 en het Arbeidsomstandighedenbesluit 1997. Hierna worden de maatregelen en prioritering bepaald om eventuele tekorten op te heffen.

In feite is deel 2 een soort periodieke herinspectie of het bouwwerk nog steeds voldoet aan de brandveiligheid. Dit vindt altijd plaats na de nulmeting.  Als uit de nulmeting gebreken naar voren komen dienen deze eerst te worden hersteld of verholpen voordat een conditiemeting kan worden uitgevoerd. De conditiemeting heeft namelijk als doel het gewenste niveau te waarborgen en het bereikte niveau volgens deel 1 behouden in vervolgtraject.

Interactie NEN 2767 en NEN 6059

De situatie na de nulmeting, waarbij de focus ligt op het verhelpen van tekortkomingen, is het uitgangspunt voor deel 2, de conditiemeting. Iedere 5 jaar vindt een conditiemeting plaats om het gewenste niveau van de nulmeting te behouden. Stel dat de gebruiksfunctie wijzigt of er vindt een (vergunningsplichtige) verbouwing plaats, wat effect heeft op de brandveiligheid, dan vindt er eerder een nieuwe nulmeting plaats. De conditiemeting NEN 6059 is afgestemd op de NEN 2767, beide normen registreren gebreken en gebreks-kenmerken over een bouwdeel of ruimte.

Belang brandscan

Het belang van een brandscan is duidelijk. Met bestaande software is het tegenwoordig mogelijk om met één tool een integrale inspectie of Brandscan NEN 6059 voor meerdere aspecten uitvoeren. Dit geeft direct inzicht in de actuele brandveiligheid van betreffende gebouwen. Het is mogelijk om zowel een nulmeting, als een conditiemeting conform deel 1 en 2 van de Brandveiligheidsnorm NEN 6059 uit te voeren.

O-Prognose heeft een brandscan ontwikkeld om een nulmeting en een conditiemeting conform deel 1 en 2 van de Brandveiligheidsnorm NEN 6059 uit te voeren waarbij ook een integratie met het Mjop en de conditiemeting onderhoud NEN 2767 mogelijk is.

Gerelateerde artikelen