Het slimme slot als alternatief voor de gewone sleutelbos

Erik op 15 april 2015 | 3 minuten leestijd
De huissleutel is misschien wel het meest zoekgeraakte voorwerp. En dat terwijl we er zo afhankelijk van zijn: zonder sleutel kom je geen woning binnen. Gelukkig is er tegenwoordig een alternatief: een slot dat werkt via de smartphone. In dit artikel een overzicht van drie verschillende digitale sleutelbossen.

Een deur openen met een sleutel is eigenlijk niet alleen heel ouderwets; het is soms ook behoorlijk onhandig. Even snel een sleutel opvissen uit een broekzak of tas – terwijl er in beide handen ook nog eens boodschappentassen worden vastgehouden – is er niet bij. Dat het een stuk makkelijker kan, bewijst August; een knap staaltje domotica. August haalt de deur automatisch van het slot wanneer de eigenaar van de woning voor de deur staat. De bijbehorende app legt via een beveiligde Bluetooth-verbinding contact met het slot en laat de eigenaar binnen, zonder dat hij ook maar iets hoeft te doen.

Slot op afstand

Maar het slimme slot August laat meer mensen binnen. Dankzij de bijbehorende app en Bluetooth-chip kan de huiseigenaar eenvoudig aangeven wie er wel én niet de woning mogen betreden. August maakt het op deze manier mogelijk om op afstand de loodgieter of hondenuitlaatservice of vrienden binnen te laten. August houdt een oogje in het zeil en laat ook weten hoelang de gasten binnen waren. August is voor 250 dollar te bestellen.

‘Sesame open u’

Ook digitale sleutelbos Sesame staat in verbinding met het internet en kan op afstand de voordeur openen. Bovendien houdt ook Sesame ongenode gasten buiten en geeft genodigden juist onbeperkte toegang. Maar Sesame kan meer: zo heeft het een leuk snufje. De deur is niet alleen met de smartphone te openen, maar ook met een speciaal klopsignaal. Sesame is in enkele seconden te installeren en verkrijgbaar vanaf 89 dollar.

Mobile Keys

Mobile Keys is een alternatief voor het relatief onveilige sleutelkastje, dat bij veel woningen van vooral ouderen hangt. Het Mobile Keys systeem wordt vooral gebruikt in de thuiszorg. Via een centraal systeem beheert de toegangsbeheerder wie wanneer waar toegang heeft. Iedere toewijzing resulteert in een unieke digitale sleutelcode. De thuiszorgmedewerker kan vervolgens het huis betreden door via een app de juiste woning te selecteren en de bijbehorende code in te voeren.

Foto: August

Gerelateerde artikelen