Hennep als isolatiemateriaal

Erik op 25 februari 2016 | 2 minuten leestijd
​Een chemische manier van isoleren is tot op de dag van vandaag nog de meeste bekende manier van isoleren. PUR of Pir wordt nog veelvuldig gebruik voor isolatie. Het goede nieuws is echter dat er steeds meer nieuwe en duurzamere manieren van isoleren op de markt komen zoals isoleren met stro. Een ander interessant voorbeeld van duurzaam isoleren is isolatie met hennep.

Waar hennep voornamelijk bekend is als drug, heeft het ook verschillende andere doeleinde waarvan isolatie niet direct het eerste is waaraan wordt gedacht. De vezels en de schil, die uit harde stukken bestaat, zijn uitermate geschikt voor isolatie. Extra voordeel van hennep is dat het bijzonder snel groeit en meerdere keren per jaar geoogst kan worden. Zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen te gebruiken, kan een plant wel tot vier meter groeien in slechts honderd dagen en tijdens het groeien gebruikt hennep veel CO2 dat in zuurstof wordt omgezet.

Gebruik groeit

Hennep als isolatiemateriaal wordt steeds meer gebruik. Het is te verkrijgen in de rollen, dekens, platen en dat alles in verschillende diktes. Al dan niet in combinatie met steunvezels van zetmeel of maïsmeel wordt de hennepisolatie gebruikt voor muurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Deze manier van isoleren is goed voor het milieu omdat het zeer natuurlijk materiaal is. Andere voordelen van hennep als isolatie zijn: hogere geluidsdichtheid, energiezuinig bij de productie, hoge vochtweerstand, hennep weert schimmels en heeft antibacteriële eigenschappen.

Stinkt het?

Zeker in Nederland weten we dat hennep een penetrante lucht kan hebben. Hennep isolatie geurt echter niet omdat het wordt gemaakt van de ‘mannelijke plant’ waar de drug wordt gemaakt van de ‘vrouwelijke plant’. De teelt van vrouwelijke planten is zodoende illegaal, maar een mannelijke plant mag gerust worden geteeld.

Nadelen

Een nadeel van isoleren met hennep zijn de kosten. Andere, minder duurzame, manieren van isoleren zijn goedkoper. Denk hierbij aan glaswol of steenwol. De isolatiewaarde van hennep zijn middelhoog en doen niet onder aan andere materialen. Het aantal specialisten in het isoleren met hennep zijn momenteel nog gering, maar dit aantal groei snel. Als de kennis in de toekomst groeit, hopen leverancier meer kunnen leveren aan particulieren.