​Heijmans test ‘het nieuwe wonen’ op FabCity

Erik op 15 april 2016 | 3 minuten leestijd
Op FabCity, een pop-up innovatiecampus in Amsterdam, is ook de Heijmans ONE te vinden. In dit verplaatsbare huis worden diverse nieuwe technologieën en systemen op het gebied van zelfstandig opererende huizen en huisbesturing getest, zoals de Tesla Powerwall en een micro-grid.

Heijmans wil met dit onderzoek de interactie tussen verschillende systemen zien, wanneer ze samen worden gebracht in één huishouden.

FabCity

FabCity is een onderdeel van het programma Europe by People, the Future of Everyday Living. Dit programma onderzoekt hedendaagse maatschappelijke vraagstukken met behulp van kunst en design en is georganiseerd rondom het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Ruim zes maanden lang is Amsterdam ook een ontmoetingsplaats voor kunst, cultuur, samenleving en innovatie. De tijdelijke FabCity op de kop van Java-eiland is een zelfvoorzienende samenleving waar jonge mensen – studenten, kunstenaars, start-ups en professionals – werken, creëren en onderzoeken en oplossingen presenteren voor de dagelijkse problemen die het leven in de stad met zich meebrengt.

Eneco

Als partner van Heijmans focust Eneco zich op de energievoorziening van de ONE. Zo leverde het energieconcern één van de eerste Tesla Powerwalls in Nederland, speciaal voor de ONE. Ook is de woning voorzien van zonnepanelen en een Toon thermosstaat. Een aparte display laat zien hoeveel energie de PV-panelen opwekken en hoeveel energie daarvan wordt opgeslagen in de Powerwall.

Een eventueel overschot aan energie wordt geleverd aan een andere innovatie die de ONE op FabCity rijk is: het micro-grid dat Zown, een start-up van Alliander, heeft aangelegd. Een micro grid is een intelligent lokaal energienetwerk, dat zowel op het energienet kan worden aangesloten als zelfstandig kan opereren.

Innovaties

Andere innovaties die de Heijmans ONE sieren: een platform, ontwikkeld door Hemel(s)water, dat regenwater opvangt en direct filtert, zodat er zuiver drinkwater ontstaat en een zogeheten e-Shower; een douchekop van Hamwell die tot 90 procent meer water bespaard dan andere douchekoppen.

Een andere noemenswaardige, en vooral esthetische, innovatie is de Glow Playground van Van Vliet Buitenruimte. Deze straatbekleding geeft een extra dimensie aan het straatbeeld en is met ieder gewenst patroon in te vullen. Het rubber is geproduceerd uit hergebruikte Nike sportschoenen. Aan het speelveld komt dynamische verlichting te staan die het effect van het oplichten in het donker versterkt.

Gerelateerde artikelen