Heijmans maakt domotica standaard in nieuwbouw

Erik op 6 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
Woningbouwer Heijmans gaat standaard een domotica-installatie met basisfunctionaliteit plaatsen in particuliere nieuwbouwwoningen. Op jaarbasis komt dit neer op ongeveer duizend woningen. Dit werd bekend gemaakt tijdens een lezing op Elektrotechniek 2015.

Het benadrukt de trend die domotica momenteel is. Smart Homes lijken steeds meer de norm te worden.

Basisinstallatie

Het domotica-systeem dat Heijmans zal installeren heeft verschillende functies. Zo kan de verlichting ermee worden aangestuurd en stelt het bewoners in staat zelf lichtscenario’s te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nachtverlichting tussen slaapkamer en toilet. Daarnaast worden de woningen uitgerust met de mogelijkheid om alle verlichting met één druk op de knop uit te schakelen. Ook rookmelders zijn gekoppeld aan het domotica-systeem. Wanneer de rookmelder afgaat, gaan automatisch alle lichten in huis branden.

Free@home

Heijmans maakt gebruik van twee merken in de domotica-branche: het domoticasysteem Free@home van ABB Busch/Jaeger (bekijk onze beursvideo voor een korte presentatie van dit systeem) en het Belgische systeem Onemartcontrol. Heijmans wil met deze twee systemen meteen onderzoeken welk domoticaprotocol goed toepasbaar is in bestaande woningen. 

Gerelateerde artikelen